Krzysztof Jagusiak
20 artykuły w 6 czasopismach
-
Życie i kariera Orybazjusza w świetle relacji źródłowych Opublikowano w: Przegląd Nauk Historycznych 2011 / Tom 10 / Numer 1 / s. 5 - 222011CZYSTY TEKST
Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko, Życie i kariera Orybazjusza w świetle relacji źródłowych, Przegląd Nauk Historycznych, 2011 / Tom 10 / Numer 1, s. 5 - 22
BIBTEX@Article{ authors = " Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko", title = "Życie i kariera Orybazjusza w świetle relacji źródłowych", journal = "Przegląd Nauk Historycznych", issue = "2011 / Tom 10 / Numer 1", pages = "5 - 22" }
-
Nauka o mleku zawarta w twórczości Dioskuridesa : studium źródłowe Opublikowano w: Przegląd Nauk Historycznych 2017 / Tom 16 / Numer 1 / s. 5 - 382017CZYSTY TEKST
Jolanta Dybała, Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko, Nauka o mleku zawarta w twórczości Dioskuridesa : studium źródłowe, Przegląd Nauk Historycznych, 2017 / Tom 16 / Numer 1, s. 5 - 38
BIBTEX@Article{ authors = " Jolanta Dybała, Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko", title = "Nauka o mleku zawarta w twórczości Dioskuridesa : studium źródłowe", journal = "Przegląd Nauk Historycznych", issue = "2017 / Tom 16 / Numer 1", pages = "5 - 38" }
-
Ryż jako pokarm i medykamenyt w antycznej i bizantyńskej literaturze medycznej Opublikowano w: Przegląd Nauk Historycznych 2013 / Tom 12 / Numer 1 / s. 5 - 382013CZYSTY TEKST
Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka, Ryż jako pokarm i medykamenyt w antycznej i bizantyńskej literaturze medycznej, Przegląd Nauk Historycznych, 2013 / Tom 12 / Numer 1, s. 5 - 38
BIBTEX@Article{ authors = " Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka", title = "Ryż jako pokarm i medykamenyt w antycznej i bizantyńskej literaturze medycznej", journal = "Przegląd Nauk Historycznych", issue = "2013 / Tom 12 / Numer 1", pages = "5 - 38" }
-
"Historiae" Grzegorza w Tours jako źródło informacji o diecie mieszkańców VI-wiecznej Galii Opublikowano w: Przegląd Nauk Historycznych 2021 / Tom 20 / Numer 1 / s. 7 - 262021CZYSTY TEKST
Jolanta Dybała, Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko, "Historiae" Grzegorza w Tours jako źródło informacji o diecie mieszkańców VI-wiecznej Galii , Przegląd Nauk Historycznych, 2021 / Tom 20 / Numer 1, s. 7 - 26
BIBTEX@Article{ authors = " Jolanta Dybała, Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko", title = ""Historiae" Grzegorza w Tours jako źródło informacji o diecie mieszkańców VI-wiecznej Galii ", journal = "Przegląd Nauk Historycznych", issue = "2021 / Tom 20 / Numer 1", pages = "7 - 26" }
-
Morskie rarytasy: opinie wybranych antycznych i bizantyńskich autorów o rybach z rodzaju thunnus Opublikowano w: Piotrkowskie Zeszyty Historyczne 2012 / Tom 13 / s. 11 - 252012CZYSTY TEKST
Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka, Morskie rarytasy: opinie wybranych antycznych i bizantyńskich autorów o rybach z rodzaju thunnus, Piotrkowskie Zeszyty Historyczne, 2012 / Tom 13, s. 11 - 25
BIBTEX@Article{ authors = " Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka", title = "Morskie rarytasy: opinie wybranych antycznych i bizantyńskich autorów o rybach z rodzaju thunnus", journal = "Piotrkowskie Zeszyty Historyczne", issue = "2012 / Tom 13", pages = "11 - 25" }
-
Delicacies from the Sea : a selection of Data on the Genus Thunnus from Medical and other Sources Opublikowano w: Fasciculi Archaeologiae Historicae 2011 / Tom 24 / s. 33 - 382011CZYSTY TEKST
Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka, Delicacies from the Sea : a selection of Data on the Genus Thunnus from Medical and other Sources , Fasciculi Archaeologiae Historicae, 2011 / Tom 24, s. 33 - 38
BIBTEX@Article{ authors = " Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka", title = "Delicacies from the Sea : a selection of Data on the Genus Thunnus from Medical and other Sources ", journal = "Fasciculi Archaeologiae Historicae", issue = "2011 / Tom 24", pages = "33 - 38" }
-
Warzywa w kuchni i dietetyce późnego antyku oraz wczesnego Bizancjum (IV-VII w.): perspektywa konstantynopolitańska Opublikowano w: Piotrkowskie Zeszyty Historyczne 2011 / Tom 12 / Numer 1 / s. 34 - 522011CZYSTY TEKST
Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko, Warzywa w kuchni i dietetyce późnego antyku oraz wczesnego Bizancjum (IV-VII w.): perspektywa konstantynopolitańska, Piotrkowskie Zeszyty Historyczne, 2011 / Tom 12 / Numer 1, s. 34 - 52
BIBTEX@Article{ authors = " Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko", title = "Warzywa w kuchni i dietetyce późnego antyku oraz wczesnego Bizancjum (IV-VII w.): perspektywa konstantynopolitańska", journal = "Piotrkowskie Zeszyty Historyczne", issue = "2011 / Tom 12 / Numer 1", pages = "34 - 52" }
-
Rice as a Foodstuff in Ancient and Byzantine Materia Medica Opublikowano w: Studia Ceranea : journal of the Waldemar Ceran Research Centre for the History and Culture of the Mediterranean Area and South-East Europe 2013 / Tom 3 / s. 47 - 682013CZYSTY TEKST
Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka, Rice as a Foodstuff in Ancient and Byzantine Materia Medica, Studia Ceranea : journal of the Waldemar Ceran Research Centre for the History and Culture of the Mediterranean Area and South-East Europe, 2013 / Tom 3, s. 47 - 68
BIBTEX@Article{ authors = " Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka", title = "Rice as a Foodstuff in Ancient and Byzantine Materia Medica", journal = "Studia Ceranea : journal of the Waldemar Ceran Research Centre for the History and Culture of the Mediterranean Area and South-East Europe", issue = "2013 / Tom 3", pages = "47 - 68" }
-
Ryby dla Konstantynopola (IV-VII w.) Opublikowano w: Acta Universitatis Lodziensis. Folia Historica 2011 / Tom 87 / s. 77 - 1222011CZYSTY TEKST
Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko, Ryby dla Konstantynopola (IV-VII w.), Acta Universitatis Lodziensis. Folia Historica, 2011 / Tom 87, s. 77 - 122
BIBTEX@Article{ authors = " Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko", title = "Ryby dla Konstantynopola (IV-VII w.)", journal = "Acta Universitatis Lodziensis. Folia Historica", issue = "2011 / Tom 87", pages = "77 - 122" }
-
The Monastic Diet in the Light of Medical Science : Theodoret of Cyrus and Medics in Dates and Figs Opublikowano w: Studia Ceranea : journal of the Waldemar Ceran Research Centre for the History and Culture of the Mediterranean Area and South-East Europe 2020 / Tom 10 / s. 123 - 1402020CZYSTY TEKST
Jolanta Dybała, Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko, The Monastic Diet in the Light of Medical Science : Theodoret of Cyrus and Medics in Dates and Figs , Studia Ceranea : journal of the Waldemar Ceran Research Centre for the History and Culture of the Mediterranean Area and South-East Europe, 2020 / Tom 10, s. 123 - 140
BIBTEX@Article{ authors = " Jolanta Dybała, Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko", title = "The Monastic Diet in the Light of Medical Science : Theodoret of Cyrus and Medics in Dates and Figs ", journal = "Studia Ceranea : journal of the Waldemar Ceran Research Centre for the History and Culture of the Mediterranean Area and South-East Europe", issue = "2020 / Tom 10", pages = "123 - 140" }
-
Health and Culinary Art in Antiquity and Early Byzantium in the Light of "De re coquinaria" Opublikowano w: Studia Ceranea : journal of the Waldemar Ceran Research Centre for the History and Culture of the Mediterranean Area and South-East Europe 2012 / Tom 2 / s. 145 - 1642012CZYSTY TEKST
Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka, Health and Culinary Art in Antiquity and Early Byzantium in the Light of "De re coquinaria", Studia Ceranea : journal of the Waldemar Ceran Research Centre for the History and Culture of the Mediterranean Area and South-East Europe, 2012 / Tom 2, s. 145 - 164
BIBTEX@Article{ authors = " Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka", title = "Health and Culinary Art in Antiquity and Early Byzantium in the Light of "De re coquinaria"", journal = "Studia Ceranea : journal of the Waldemar Ceran Research Centre for the History and Culture of the Mediterranean Area and South-East Europe", issue = "2012 / Tom 2", pages = "145 - 164" }
-
Titus Flavius Clemens' Stance on Wine as Expressed in Paedagogus Opublikowano w: Studia Ceranea : journal of the Waldemar Ceran Research Centre for the History and Culture of the Mediterranean Area and South-East Europe 2019 / Tom 9 / s. 187 - 2052019CZYSTY TEKST
Jolanta Dybała, Krzysztof Jagusiak, Michał Pawlak, Titus Flavius Clemens' Stance on Wine as Expressed in Paedagogus , Studia Ceranea : journal of the Waldemar Ceran Research Centre for the History and Culture of the Mediterranean Area and South-East Europe, 2019 / Tom 9, s. 187 - 205
BIBTEX@Article{ authors = " Jolanta Dybała, Krzysztof Jagusiak, Michał Pawlak", title = "Titus Flavius Clemens' Stance on Wine as Expressed in Paedagogus ", journal = "Studia Ceranea : journal of the Waldemar Ceran Research Centre for the History and Culture of the Mediterranean Area and South-East Europe", issue = "2019 / Tom 9", pages = "187 - 205" }
-
Cured Meats in Ancient and Byzantine Sources: Ham, Bacon and Tuccetum Opublikowano w: Studia Ceranea : journal of the Waldemar Ceran Research Centre for the History and Culture of the Mediterranean Area and South-East Europe 2014 / Tom 4 / s. 245 - 2592014CZYSTY TEKST
Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka, Cured Meats in Ancient and Byzantine Sources: Ham, Bacon and Tuccetum , Studia Ceranea : journal of the Waldemar Ceran Research Centre for the History and Culture of the Mediterranean Area and South-East Europe, 2014 / Tom 4, s. 245 - 259
BIBTEX@Article{ authors = " Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka", title = "Cured Meats in Ancient and Byzantine Sources: Ham, Bacon and Tuccetum ", journal = "Studia Ceranea : journal of the Waldemar Ceran Research Centre for the History and Culture of the Mediterranean Area and South-East Europe", issue = "2014 / Tom 4", pages = "245 - 259" }
-
Chleb nieodpowiedni dla chrześcijan : moralne zalecenia Klemensa Aleksandryjskiego w konfrontacji z naukowymi ustaleniami Galena Opublikowano w: Vox Patrum 2015 / Tom 64 / s. 249 - 2912015CZYSTY TEKST
Jolanta Dybała, Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka, Chleb nieodpowiedni dla chrześcijan : moralne zalecenia Klemensa Aleksandryjskiego w konfrontacji z naukowymi ustaleniami Galena , Vox Patrum, 2015 / Tom 64, s. 249 - 291
BIBTEX@Article{ authors = " Jolanta Dybała, Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka", title = "Chleb nieodpowiedni dla chrześcijan : moralne zalecenia Klemensa Aleksandryjskiego w konfrontacji z naukowymi ustaleniami Galena ", journal = "Vox Patrum", issue = "2015 / Tom 64", pages = "249 - 291" }
-
Dieta monastyczna w świetle nauki medycznej : Teodoret z Cyru i medycy o soczewicy Opublikowano w: Vox Patrum 2014 / Tom 62 / s. 297 - 3292014CZYSTY TEKST
Jolanta Dybała, Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka, Dieta monastyczna w świetle nauki medycznej : Teodoret z Cyru i medycy o soczewicy , Vox Patrum, 2014 / Tom 62, s. 297 - 329
BIBTEX@Article{ authors = " Jolanta Dybała, Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka", title = "Dieta monastyczna w świetle nauki medycznej : Teodoret z Cyru i medycy o soczewicy ", journal = "Vox Patrum", issue = "2014 / Tom 62", pages = "297 - 329" }
-
Pisma Orybazjusza jako źródło informacji o pożywieniu ludzi w późnym Cesarstwie Rzymskim Opublikowano w: Vox Patrum 2013 / Tom 59 / s. 339 - 3572013CZYSTY TEKST
Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko, Pisma Orybazjusza jako źródło informacji o pożywieniu ludzi w późnym Cesarstwie Rzymskim , Vox Patrum, 2013 / Tom 59, s. 339 - 357
BIBTEX@Article{ authors = " Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko", title = "Pisma Orybazjusza jako źródło informacji o pożywieniu ludzi w późnym Cesarstwie Rzymskim ", journal = "Vox Patrum", issue = "2013 / Tom 59", pages = "339 - 357" }
-
Bread as Food and Medicament in Oribasius’ Writings Opublikowano w: Studia Ceranea : journal of the Waldemar Ceran Research Centre for the History and Culture of the Mediterranean Area and South-East Europe 2016 / Tom 6 / s. 355 - 3762016CZYSTY TEKST
Jolanta Dybała, Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko, Bread as Food and Medicament in Oribasius’ Writings, Studia Ceranea : journal of the Waldemar Ceran Research Centre for the History and Culture of the Mediterranean Area and South-East Europe, 2016 / Tom 6, s. 355 - 376
BIBTEX@Article{ authors = " Jolanta Dybała, Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko", title = "Bread as Food and Medicament in Oribasius’ Writings", journal = "Studia Ceranea : journal of the Waldemar Ceran Research Centre for the History and Culture of the Mediterranean Area and South-East Europe", issue = "2016 / Tom 6", pages = "355 - 376" }
-
Kilka słów o wpływie chrześcijaństwa na obyczaje żywieniowe Opublikowano w: Przegląd Nauk Historycznych 2017 / Tom 16 / Numer 1 / s. 397 - 4182017CZYSTY TEKST
Béatrice Caseau, Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko, Kilka słów o wpływie chrześcijaństwa na obyczaje żywieniowe, Przegląd Nauk Historycznych, 2017 / Tom 16 / Numer 1, s. 397 - 418
BIBTEX@Article{ authors = " Béatrice Caseau, Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko", title = "Kilka słów o wpływie chrześcijaństwa na obyczaje żywieniowe", journal = "Przegląd Nauk Historycznych", issue = "2017 / Tom 16 / Numer 1", pages = "397 - 418" }
-
Owies w greckich traktatach medycznych starożytności i Bizancjum (V w. prz. Chr. - XI w. po Chr.) Opublikowano w: Vox Patrum 2013 / Tom 59 / s. 421 - 4472013CZYSTY TEKST
Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka, Owies w greckich traktatach medycznych starożytności i Bizancjum (V w. prz. Chr. - XI w. po Chr.), Vox Patrum, 2013 / Tom 59, s. 421 - 447
BIBTEX@Article{ authors = " Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka", title = "Owies w greckich traktatach medycznych starożytności i Bizancjum (V w. prz. Chr. - XI w. po Chr.)", journal = "Vox Patrum", issue = "2013 / Tom 59", pages = "421 - 447" }
-
"Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.)", cz. 1, Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka, Łódź 2014 : [recenzja] Opublikowano w: Vox Patrum 2017 / Tom 68 / s. 615 - 6332017CZYSTY TEKST
Krzysztof Jagusiak, Piotr Kochanek, Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka, "Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.)", cz. 1, Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka, Łódź 2014 : [recenzja] , Vox Patrum, 2017 / Tom 68, s. 615 - 633
BIBTEX@Article{ authors = " Krzysztof Jagusiak, Piotr Kochanek, Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka", title = ""Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.)", cz. 1, Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka, Łódź 2014 : [recenzja] ", journal = "Vox Patrum", issue = "2017 / Tom 68", pages = "615 - 633" }