Maciej Kokoszko
65 artykuły w 12 czasopismach
-
Elementy fizjonomiki w <Deipnosofistach> Atenajosa z Naukratis Opublikowano w: Meander : miesięcznik poświęcony kulturze świata starożytnego 2002 / Tom 57 / Numer 22002CZYSTY TEKST
Maciej Kokoszko, Elementy fizjonomiki w <Deipnosofistach> Atenajosa z Naukratis, Meander : miesięcznik poświęcony kulturze świata starożytnego, 2002 / Tom 57 / Numer 2, s.
BIBTEX@Article{ authors = " Maciej Kokoszko", title = "Elementy fizjonomiki w <Deipnosofistach> Atenajosa z Naukratis", journal = "Meander : miesięcznik poświęcony kulturze świata starożytnego", issue = "2002 / Tom 57 / Numer 2", pages = "" }
-
Jan Małas autor i jego dzieło Opublikowano w: Studia Historyczne 1997 / Tom 40 / Numer 1 / s. 3 - 161997CZYSTY TEKST
Maciej Kokoszko, Jan Małas autor i jego dzieło , Studia Historyczne, 1997 / Tom 40 / Numer 1, s. 3 - 16
BIBTEX@Article{ authors = " Maciej Kokoszko", title = "Jan Małas autor i jego dzieło ", journal = "Studia Historyczne", issue = "1997 / Tom 40 / Numer 1", pages = "3 - 16" }
-
Krótki komentarz do kilku terminów urobionych od rzeczownika "karyke" Opublikowano w: Przegląd Nauk Historycznych 2008 / Tom 7 / Numer 1 / s. 5 - 202008CZYSTY TEKST
Maciej Kokoszko, Krótki komentarz do kilku terminów urobionych od rzeczownika "karyke", Przegląd Nauk Historycznych, 2008 / Tom 7 / Numer 1, s. 5 - 20
BIBTEX@Article{ authors = " Maciej Kokoszko", title = "Krótki komentarz do kilku terminów urobionych od rzeczownika "karyke"", journal = "Przegląd Nauk Historycznych", issue = "2008 / Tom 7 / Numer 1", pages = "5 - 20" }
-
Galaktologia terapeutyczna (γαλακτολογία ἰατρική) Galena zawarta w De simplicium medicamentorum temperamentis ac facultatibus Opublikowano w: Przegląd Nauk Historycznych 2015 / Tom 14 / Numer 2 / s. 5 - 232015CZYSTY TEKST
Maciej Kokoszko, Galaktologia terapeutyczna (γαλακτολογία ἰατρική) Galena zawarta w De simplicium medicamentorum temperamentis ac facultatibus, Przegląd Nauk Historycznych, 2015 / Tom 14 / Numer 2, s. 5 - 23
BIBTEX@Article{ authors = " Maciej Kokoszko", title = "Galaktologia terapeutyczna (γαλακτολογία ἰατρική) Galena zawarta w De simplicium medicamentorum temperamentis ac facultatibus", journal = "Przegląd Nauk Historycznych", issue = "2015 / Tom 14 / Numer 2", pages = "5 - 23" }
-
Dietetyka w De re coquinaria Opublikowano w: Przegląd Nauk Historycznych 2011 / Tom 10 / Numer 2 / s. 5 - 252011CZYSTY TEKST
Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka, Dietetyka w De re coquinaria , Przegląd Nauk Historycznych, 2011 / Tom 10 / Numer 2, s. 5 - 25
BIBTEX@Article{ authors = " Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka", title = "Dietetyka w De re coquinaria ", journal = "Przegląd Nauk Historycznych", issue = "2011 / Tom 10 / Numer 2", pages = "5 - 25" }
-
Wino, ciemierzyca i mirra albo o lekarzach i ich pacjentach : analiza fragmentu V księgi "De materia medica" Dioskurydesa Opublikowano w: Przegląd Nauk Historycznych 2019 / Tom 18 / Numer 2 / s. 5 - 372019CZYSTY TEKST
Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka, Wino, ciemierzyca i mirra albo o lekarzach i ich pacjentach : analiza fragmentu V księgi "De materia medica" Dioskurydesa , Przegląd Nauk Historycznych, 2019 / Tom 18 / Numer 2, s. 5 - 37
BIBTEX@Article{ authors = " Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka", title = "Wino, ciemierzyca i mirra albo o lekarzach i ich pacjentach : analiza fragmentu V księgi "De materia medica" Dioskurydesa ", journal = "Przegląd Nauk Historycznych", issue = "2019 / Tom 18 / Numer 2", pages = "5 - 37" }
-
Nauka o mleku zawarta w twórczości Dioskuridesa : studium źródłowe Opublikowano w: Przegląd Nauk Historycznych 2017 / Tom 16 / Numer 1 / s. 5 - 382017CZYSTY TEKST
Jolanta Dybała, Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko, Nauka o mleku zawarta w twórczości Dioskuridesa : studium źródłowe, Przegląd Nauk Historycznych, 2017 / Tom 16 / Numer 1, s. 5 - 38
BIBTEX@Article{ authors = " Jolanta Dybała, Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko", title = "Nauka o mleku zawarta w twórczości Dioskuridesa : studium źródłowe", journal = "Przegląd Nauk Historycznych", issue = "2017 / Tom 16 / Numer 1", pages = "5 - 38" }
-
Ryż jako pokarm i medykamenyt w antycznej i bizantyńskej literaturze medycznej Opublikowano w: Przegląd Nauk Historycznych 2013 / Tom 12 / Numer 1 / s. 5 - 382013CZYSTY TEKST
Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka, Ryż jako pokarm i medykamenyt w antycznej i bizantyńskej literaturze medycznej, Przegląd Nauk Historycznych, 2013 / Tom 12 / Numer 1, s. 5 - 38
BIBTEX@Article{ authors = " Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka", title = "Ryż jako pokarm i medykamenyt w antycznej i bizantyńskej literaturze medycznej", journal = "Przegląd Nauk Historycznych", issue = "2013 / Tom 12 / Numer 1", pages = "5 - 38" }
-
Medyczna nauka o mleku (γαλακτολογία ἰατρική) zawarta w "De medicina" Celsusa Opublikowano w: Przegląd Nauk Historycznych 2016 / Tom 15 / Numer 2 / s. 5 - 432016CZYSTY TEKST
Jolanta Dybała, Maciej Kokoszko, Medyczna nauka o mleku (γαλακτολογία ἰατρική) zawarta w "De medicina" Celsusa, Przegląd Nauk Historycznych, 2016 / Tom 15 / Numer 2, s. 5 - 43
BIBTEX@Article{ authors = " Jolanta Dybała, Maciej Kokoszko", title = "Medyczna nauka o mleku (γαλακτολογία ἰατρική) zawarta w "De medicina" Celsusa", journal = "Przegląd Nauk Historycznych", issue = "2016 / Tom 15 / Numer 2", pages = "5 - 43" }
-
Kuchnia i dietetyka późnego antyku oraz Bizancjum : kilka uwag na temat spożycia, sporządzania, przyrządzania, wartości dietetycznych i zastosowań medycznych konserw rybnych w antycznej i bizantyńskiej literaturze greckiej Opublikowano w: Acta Universitatis Lodziensis. Folia Historica 2005 / Tom 80 / s. 7 - 252005CZYSTY TEKST
Maciej Kokoszko, Kuchnia i dietetyka późnego antyku oraz Bizancjum : kilka uwag na temat spożycia, sporządzania, przyrządzania, wartości dietetycznych i zastosowań medycznych konserw rybnych w antycznej i bizantyńskiej literaturze greckiej, Acta Universitatis Lodziensis. Folia Historica, 2005 / Tom 80, s. 7 - 25
BIBTEX@Article{ authors = " Maciej Kokoszko", title = "Kuchnia i dietetyka późnego antyku oraz Bizancjum : kilka uwag na temat spożycia, sporządzania, przyrządzania, wartości dietetycznych i zastosowań medycznych konserw rybnych w antycznej i bizantyńskiej literaturze greckiej", journal = "Acta Universitatis Lodziensis. Folia Historica", issue = "2005 / Tom 80", pages = "7 - 25" }
-
"Historiae" Grzegorza w Tours jako źródło informacji o diecie mieszkańców VI-wiecznej Galii Opublikowano w: Przegląd Nauk Historycznych 2021 / Tom 20 / Numer 1 / s. 7 - 262021CZYSTY TEKST
Jolanta Dybała, Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko, "Historiae" Grzegorza w Tours jako źródło informacji o diecie mieszkańców VI-wiecznej Galii , Przegląd Nauk Historycznych, 2021 / Tom 20 / Numer 1, s. 7 - 26
BIBTEX@Article{ authors = " Jolanta Dybała, Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko", title = ""Historiae" Grzegorza w Tours jako źródło informacji o diecie mieszkańców VI-wiecznej Galii ", journal = "Przegląd Nauk Historycznych", issue = "2021 / Tom 20 / Numer 1", pages = "7 - 26" }
-
Naval fire/Liquid fire : Byzantine "Miracle" weapon and the question of its familiarity to the Bulgarians between the 7th and 11th century Opublikowano w: Fasciculi Archaeologiae Historicae 2012 / Tom 25 / s. 9 - 152012CZYSTY TEKST
Maciej Kokoszko, Mirosław J. Leszka, Naval fire/Liquid fire : Byzantine "Miracle" weapon and the question of its familiarity to the Bulgarians between the 7th and 11th century, Fasciculi Archaeologiae Historicae, 2012 / Tom 25, s. 9 - 15
BIBTEX@Article{ authors = " Maciej Kokoszko, Mirosław J. Leszka", title = "Naval fire/Liquid fire : Byzantine "Miracle" weapon and the question of its familiarity to the Bulgarians between the 7th and 11th century", journal = "Fasciculi Archaeologiae Historicae", issue = "2012 / Tom 25", pages = "9 - 15" }
-
Kandaulos: the Testimony of Select Sources Opublikowano w: Studia Ceranea : journal of the Waldemar Ceran Research Centre for the History and Culture of the Mediterranean Area and South-East Europe 2011 / Tom 1 / s. 11 - 222011CZYSTY TEKST
Katarzyna Gibel-Buszewska, Maciej Kokoszko, Kandaulos: the Testimony of Select Sources, Studia Ceranea : journal of the Waldemar Ceran Research Centre for the History and Culture of the Mediterranean Area and South-East Europe, 2011 / Tom 1, s. 11 - 22
BIBTEX@Article{ authors = " Katarzyna Gibel-Buszewska, Maciej Kokoszko", title = "Kandaulos: the Testimony of Select Sources", journal = "Studia Ceranea : journal of the Waldemar Ceran Research Centre for the History and Culture of the Mediterranean Area and South-East Europe", issue = "2011 / Tom 1", pages = "11 - 22" }
-
Morskie rarytasy: opinie wybranych antycznych i bizantyńskich autorów o rybach z rodzaju thunnus Opublikowano w: Piotrkowskie Zeszyty Historyczne 2012 / Tom 13 / s. 11 - 252012CZYSTY TEKST
Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka, Morskie rarytasy: opinie wybranych antycznych i bizantyńskich autorów o rybach z rodzaju thunnus, Piotrkowskie Zeszyty Historyczne, 2012 / Tom 13, s. 11 - 25
BIBTEX@Article{ authors = " Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka", title = "Morskie rarytasy: opinie wybranych antycznych i bizantyńskich autorów o rybach z rodzaju thunnus", journal = "Piotrkowskie Zeszyty Historyczne", issue = "2012 / Tom 13", pages = "11 - 25" }
-
Skąd brać rekruta do armii i dlaczego? : antyczna nauka wyjaśniająca sugestie Wegecjusza zamieszczone w dziele "Epitoma rei militaris" Opublikowano w: Piotrkowskie Zeszyty Historyczne 2001 / Tom 3 / s. 11 - 292001CZYSTY TEKST
Maciej Kokoszko, Skąd brać rekruta do armii i dlaczego? : antyczna nauka wyjaśniająca sugestie Wegecjusza zamieszczone w dziele "Epitoma rei militaris", Piotrkowskie Zeszyty Historyczne, 2001 / Tom 3, s. 11 - 29
BIBTEX@Article{ authors = " Maciej Kokoszko", title = "Skąd brać rekruta do armii i dlaczego? : antyczna nauka wyjaśniająca sugestie Wegecjusza zamieszczone w dziele "Epitoma rei militaris"", journal = "Piotrkowskie Zeszyty Historyczne", issue = "2001 / Tom 3", pages = "11 - 29" }
-
Rola mięsa w diecie późnego antyku i wczesnego Bizancjum na podstawie wybranych źródeł literackich Opublikowano w: Piotrkowskie Zeszyty Historyczne 2011 / Tom 12 / Numer 1 / s. 18 - 332011CZYSTY TEKST
Łukasz Erlich, Maciej Kokoszko, Rola mięsa w diecie późnego antyku i wczesnego Bizancjum na podstawie wybranych źródeł literackich, Piotrkowskie Zeszyty Historyczne, 2011 / Tom 12 / Numer 1, s. 18 - 33
BIBTEX@Article{ authors = " Łukasz Erlich, Maciej Kokoszko", title = "Rola mięsa w diecie późnego antyku i wczesnego Bizancjum na podstawie wybranych źródeł literackich", journal = "Piotrkowskie Zeszyty Historyczne", issue = "2011 / Tom 12 / Numer 1", pages = "18 - 33" }
-
Woda, wino i tak dalej, czyli o napojach i trunkach w Konstantynopolu Opublikowano w: Przegląd Nauk Historycznych 2010 / Tom 9 / Numer 1 / s. 25 - 542010CZYSTY TEKST
Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko, Woda, wino i tak dalej, czyli o napojach i trunkach w Konstantynopolu, Przegląd Nauk Historycznych, 2010 / Tom 9 / Numer 1, s. 25 - 54
BIBTEX@Article{ authors = " Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko", title = "Woda, wino i tak dalej, czyli o napojach i trunkach w Konstantynopolu", journal = "Przegląd Nauk Historycznych", issue = "2010 / Tom 9 / Numer 1", pages = "25 - 54" }
-
Delicacies from the Sea : a selection of Data on the Genus Thunnus from Medical and other Sources Opublikowano w: Fasciculi Archaeologiae Historicae 2011 / Tom 24 / s. 33 - 382011CZYSTY TEKST
Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka, Delicacies from the Sea : a selection of Data on the Genus Thunnus from Medical and other Sources , Fasciculi Archaeologiae Historicae, 2011 / Tom 24, s. 33 - 38
BIBTEX@Article{ authors = " Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka", title = "Delicacies from the Sea : a selection of Data on the Genus Thunnus from Medical and other Sources ", journal = "Fasciculi Archaeologiae Historicae", issue = "2011 / Tom 24", pages = "33 - 38" }
-
Warzywa w kuchni i dietetyce późnego antyku oraz wczesnego Bizancjum (IV-VII w.): perspektywa konstantynopolitańska Opublikowano w: Piotrkowskie Zeszyty Historyczne 2011 / Tom 12 / Numer 1 / s. 34 - 522011CZYSTY TEKST
Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko, Warzywa w kuchni i dietetyce późnego antyku oraz wczesnego Bizancjum (IV-VII w.): perspektywa konstantynopolitańska, Piotrkowskie Zeszyty Historyczne, 2011 / Tom 12 / Numer 1, s. 34 - 52
BIBTEX@Article{ authors = " Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko", title = "Warzywa w kuchni i dietetyce późnego antyku oraz wczesnego Bizancjum (IV-VII w.): perspektywa konstantynopolitańska", journal = "Piotrkowskie Zeszyty Historyczne", issue = "2011 / Tom 12 / Numer 1", pages = "34 - 52" }
-
Teozofia cesarza Juliana Apostaty Opublikowano w: Acta Universitatis Lodziensis. Folia Historica 1992 / Tom 44 / s. 39 - 511992CZYSTY TEKST
Maciej Kokoszko, Teozofia cesarza Juliana Apostaty, Acta Universitatis Lodziensis. Folia Historica, 1992 / Tom 44, s. 39 - 51
BIBTEX@Article{ authors = " Maciej Kokoszko", title = "Teozofia cesarza Juliana Apostaty", journal = "Acta Universitatis Lodziensis. Folia Historica", issue = "1992 / Tom 44", pages = "39 - 51" }
-
Rice as a Foodstuff in Ancient and Byzantine Materia Medica Opublikowano w: Studia Ceranea : journal of the Waldemar Ceran Research Centre for the History and Culture of the Mediterranean Area and South-East Europe 2013 / Tom 3 / s. 47 - 682013CZYSTY TEKST
Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka, Rice as a Foodstuff in Ancient and Byzantine Materia Medica, Studia Ceranea : journal of the Waldemar Ceran Research Centre for the History and Culture of the Mediterranean Area and South-East Europe, 2013 / Tom 3, s. 47 - 68
BIBTEX@Article{ authors = " Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka", title = "Rice as a Foodstuff in Ancient and Byzantine Materia Medica", journal = "Studia Ceranea : journal of the Waldemar Ceran Research Centre for the History and Culture of the Mediterranean Area and South-East Europe", issue = "2013 / Tom 3", pages = "47 - 68" }
-
Kanon portretowania w historiografii bizantyńskiej na przykładzie portretu Boemunda w "Aleksjadzie" Anny Komneny Opublikowano w: Acta Universitatis Lodziensis. Folia Historica 2000 / Tom 67 / s. 59 - 732000CZYSTY TEKST
Maciej Kokoszko, Kanon portretowania w historiografii bizantyńskiej na przykładzie portretu Boemunda w "Aleksjadzie" Anny Komneny, Acta Universitatis Lodziensis. Folia Historica, 2000 / Tom 67, s. 59 - 73
BIBTEX@Article{ authors = " Maciej Kokoszko", title = "Kanon portretowania w historiografii bizantyńskiej na przykładzie portretu Boemunda w "Aleksjadzie" Anny Komneny", journal = "Acta Universitatis Lodziensis. Folia Historica", issue = "2000 / Tom 67", pages = "59 - 73" }
-
Portret Augusta u Malalasa Opublikowano w: Acta Universitatis Lodziensis. Folia Historica 1993 / Tom 48 / s. 61 - 701993CZYSTY TEKST
Maciej Kokoszko, Portret Augusta u Malalasa, Acta Universitatis Lodziensis. Folia Historica, 1993 / Tom 48, s. 61 - 70
BIBTEX@Article{ authors = " Maciej Kokoszko", title = "Portret Augusta u Malalasa", journal = "Acta Universitatis Lodziensis. Folia Historica", issue = "1993 / Tom 48", pages = "61 - 70" }
-
Common and Foxtail Millet in Dietetics, Culinary Art and Therapeutics Procedures of the Antiquity and Early Byzantium Opublikowano w: Łódzkie Studia Etnograficzne 2015 / Tom 54 / s. 71 - 1042015CZYSTY TEKST
Maciej Kokoszko, Krzysztof Kokoszko, Zofia Rzeźnicka, Common and Foxtail Millet in Dietetics, Culinary Art and Therapeutics Procedures of the Antiquity and Early Byzantium , Łódzkie Studia Etnograficzne, 2015 / Tom 54, s. 71 - 104
BIBTEX@Article{ authors = " Maciej Kokoszko, Krzysztof Kokoszko, Zofia Rzeźnicka", title = "Common and Foxtail Millet in Dietetics, Culinary Art and Therapeutics Procedures of the Antiquity and Early Byzantium ", journal = "Łódzkie Studia Etnograficzne", issue = "2015 / Tom 54", pages = "71 - 104" }
-
Heroic portraits in the fifth book of John Malalas' "Chronicle" Opublikowano w: Acta Universitatis Lodziensis. Folia Historica 1996 / Tom 56 / s. 75 - 1001996CZYSTY TEKST
Maciej Kokoszko, Heroic portraits in the fifth book of John Malalas' "Chronicle", Acta Universitatis Lodziensis. Folia Historica, 1996 / Tom 56, s. 75 - 100
BIBTEX@Article{ authors = " Maciej Kokoszko", title = "Heroic portraits in the fifth book of John Malalas' "Chronicle"", journal = "Acta Universitatis Lodziensis. Folia Historica", issue = "1996 / Tom 56", pages = "75 - 100" }
-
Ryby dla Konstantynopola (IV-VII w.) Opublikowano w: Acta Universitatis Lodziensis. Folia Historica 2011 / Tom 87 / s. 77 - 1222011CZYSTY TEKST
Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko, Ryby dla Konstantynopola (IV-VII w.), Acta Universitatis Lodziensis. Folia Historica, 2011 / Tom 87, s. 77 - 122
BIBTEX@Article{ authors = " Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko", title = "Ryby dla Konstantynopola (IV-VII w.)", journal = "Acta Universitatis Lodziensis. Folia Historica", issue = "2011 / Tom 87", pages = "77 - 122" }
-
Delikatesy i medykamenty : komentarz na temat znaczeń terminu „haime” (¥lmh) w antycznych i bizantyńskich źródłach greckich Opublikowano w: Przegląd Nauk Historycznych 2007 / Tom 6 / Numer 1-2 / s. 91 - 1082007CZYSTY TEKST
Maciej Kokoszko, Delikatesy i medykamenty : komentarz na temat znaczeń terminu „haime” (¥lmh) w antycznych i bizantyńskich źródłach greckich, Przegląd Nauk Historycznych, 2007 / Tom 6 / Numer 1-2, s. 91 - 108
BIBTEX@Article{ authors = " Maciej Kokoszko", title = "Delikatesy i medykamenty : komentarz na temat znaczeń terminu „haime” (¥lmh) w antycznych i bizantyńskich źródłach greckich", journal = "Przegląd Nauk Historycznych", issue = "2007 / Tom 6 / Numer 1-2", pages = "91 - 108" }
-
The Monastic Diet in the Light of Medical Science : Theodoret of Cyrus and Medics in Dates and Figs Opublikowano w: Studia Ceranea : journal of the Waldemar Ceran Research Centre for the History and Culture of the Mediterranean Area and South-East Europe 2020 / Tom 10 / s. 123 - 1402020CZYSTY TEKST
Jolanta Dybała, Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko, The Monastic Diet in the Light of Medical Science : Theodoret of Cyrus and Medics in Dates and Figs , Studia Ceranea : journal of the Waldemar Ceran Research Centre for the History and Culture of the Mediterranean Area and South-East Europe, 2020 / Tom 10, s. 123 - 140
BIBTEX@Article{ authors = " Jolanta Dybała, Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko", title = "The Monastic Diet in the Light of Medical Science : Theodoret of Cyrus and Medics in Dates and Figs ", journal = "Studia Ceranea : journal of the Waldemar Ceran Research Centre for the History and Culture of the Mediterranean Area and South-East Europe", issue = "2020 / Tom 10", pages = "123 - 140" }
-
Kilka słów o roli rekinów, "galeoi (yaleoi)", w kuchni greckiej antyku i wczesnego Bizancjum Opublikowano w: Przegląd Nauk Historycznych 2009 / Tom 8 / Numer 1 / s. 129 - 1422009CZYSTY TEKST
Maciej Kokoszko, Kilka słów o roli rekinów, "galeoi (yaleoi)", w kuchni greckiej antyku i wczesnego Bizancjum, Przegląd Nauk Historycznych, 2009 / Tom 8 / Numer 1, s. 129 - 142
BIBTEX@Article{ authors = " Maciej Kokoszko", title = "Kilka słów o roli rekinów, "galeoi (yaleoi)", w kuchni greckiej antyku i wczesnego Bizancjum", journal = "Przegląd Nauk Historycznych", issue = "2009 / Tom 8 / Numer 1", pages = "129 - 142" }
-
Health and Culinary Art in Antiquity and Early Byzantium in the Light of "De re coquinaria" Opublikowano w: Studia Ceranea : journal of the Waldemar Ceran Research Centre for the History and Culture of the Mediterranean Area and South-East Europe 2012 / Tom 2 / s. 145 - 1642012CZYSTY TEKST
Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka, Health and Culinary Art in Antiquity and Early Byzantium in the Light of "De re coquinaria", Studia Ceranea : journal of the Waldemar Ceran Research Centre for the History and Culture of the Mediterranean Area and South-East Europe, 2012 / Tom 2, s. 145 - 164
BIBTEX@Article{ authors = " Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka", title = "Health and Culinary Art in Antiquity and Early Byzantium in the Light of "De re coquinaria"", journal = "Studia Ceranea : journal of the Waldemar Ceran Research Centre for the History and Culture of the Mediterranean Area and South-East Europe", issue = "2012 / Tom 2", pages = "145 - 164" }
-
"Apicius. A critical edition with an introduction and an English translation of the Latin recipe text Apicius", eds. Christopher Grocock and Sally Grainger, Totnes 2006 : [recenzja] Opublikowano w: Przegląd Nauk Historycznych 2009 / Tom 8 / Numer 1 / s. 153 - 1592009CZYSTY TEKST
Katarzyna Gibel, Sally Grainger, Christopher Grocock, Maciej Kokoszko, "Apicius. A critical edition with an introduction and an English translation of the Latin recipe text Apicius", eds. Christopher Grocock and Sally Grainger, Totnes 2006 : [recenzja], Przegląd Nauk Historycznych, 2009 / Tom 8 / Numer 1, s. 153 - 159
BIBTEX@Article{ authors = " Katarzyna Gibel, Sally Grainger, Christopher Grocock, Maciej Kokoszko", title = ""Apicius. A critical edition with an introduction and an English translation of the Latin recipe text Apicius", eds. Christopher Grocock and Sally Grainger, Totnes 2006 : [recenzja]", journal = "Przegląd Nauk Historycznych", issue = "2009 / Tom 8 / Numer 1", pages = "153 - 159" }
-
Rola mięsa w diecie późnego antyku i wczesnego Bizancjum na podstawie wybranych źródeł literackich: część II: dziczyzna, podroby i wyroby wędliniarskie Opublikowano w: Piotrkowskie Zeszyty Historyczne 2011 / Tom 12 / Numer 2 / s. 155 - 1772011CZYSTY TEKST
Łukasz Erlich, Maciej Kokoszko, Rola mięsa w diecie późnego antyku i wczesnego Bizancjum na podstawie wybranych źródeł literackich: część II: dziczyzna, podroby i wyroby wędliniarskie, Piotrkowskie Zeszyty Historyczne, 2011 / Tom 12 / Numer 2, s. 155 - 177
BIBTEX@Article{ authors = " Łukasz Erlich, Maciej Kokoszko", title = "Rola mięsa w diecie późnego antyku i wczesnego Bizancjum na podstawie wybranych źródeł literackich: część II: dziczyzna, podroby i wyroby wędliniarskie", journal = "Piotrkowskie Zeszyty Historyczne", issue = "2011 / Tom 12 / Numer 2", pages = "155 - 177" }
-
Historia kuchni antycznej i bizantyńskiej : sos "karyke" (karÙh) : komentarz do "Chronografii" Michała Psellosa Opublikowano w: Przegląd Nauk Historycznych 2006 / Tom 5 / Numer 2 / s. 167 - 1782006CZYSTY TEKST
Maciej Kokoszko, Historia kuchni antycznej i bizantyńskiej : sos "karyke" (karÙh) : komentarz do "Chronografii" Michała Psellosa, Przegląd Nauk Historycznych, 2006 / Tom 5 / Numer 2, s. 167 - 178
BIBTEX@Article{ authors = " Maciej Kokoszko", title = "Historia kuchni antycznej i bizantyńskiej : sos "karyke" (karÙh) : komentarz do "Chronografii" Michała Psellosa", journal = "Przegląd Nauk Historycznych", issue = "2006 / Tom 5 / Numer 2", pages = "167 - 178" }
-
"The Classical Cookbook", Andrew Dalby, Sally Grainger, London 2000 : [recenzja] Opublikowano w: Collectanea Philologica 2008 / Tom 11 / s. 177 - 1812008CZYSTY TEKST
Andrew Dalby, Sally Grainger, Maciej Kokoszko, "The Classical Cookbook", Andrew Dalby, Sally Grainger, London 2000 : [recenzja], Collectanea Philologica, 2008 / Tom 11, s. 177 - 181
BIBTEX@Article{ authors = " Andrew Dalby, Sally Grainger, Maciej Kokoszko", title = ""The Classical Cookbook", Andrew Dalby, Sally Grainger, London 2000 : [recenzja]", journal = "Collectanea Philologica", issue = "2008 / Tom 11", pages = "177 - 181" }
-
"Cooking „Aptcius”. Roman Recipes for Today, Prospect Books", Sally Grainger, Totnes 2006 : [recenzja] Opublikowano w: Przegląd Nauk Historycznych 2007 / Tom 6 / Numer 1-2 / s. 194 - 1982007CZYSTY TEKST
Sally Grainger, Maciej Kokoszko, "Cooking „Aptcius”. Roman Recipes for Today, Prospect Books", Sally Grainger, Totnes 2006 : [recenzja], Przegląd Nauk Historycznych, 2007 / Tom 6 / Numer 1-2, s. 194 - 198
BIBTEX@Article{ authors = " Sally Grainger, Maciej Kokoszko", title = ""Cooking „Aptcius”. Roman Recipes for Today, Prospect Books", Sally Grainger, Totnes 2006 : [recenzja]", journal = "Przegląd Nauk Historycznych", issue = "2007 / Tom 6 / Numer 1-2", pages = "194 - 198" }
-
"O budowlach", Prokopiusz z Cezarei, przełożył, wstępem, objaśnieniami i komentarzem opatrzył Piotr Łukasz Grotowski, Warszawa 2006 : [recenzja] Opublikowano w: Przegląd Nauk Historycznych 2008 / Tom 7 / Numer 1 / s. 211 - 2172008CZYSTY TEKST
Piotr Łukasz Grotowski, Maciej Kokoszko, Prokopisz z Cezarei, "O budowlach", Prokopiusz z Cezarei, przełożył, wstępem, objaśnieniami i komentarzem opatrzył Piotr Łukasz Grotowski, Warszawa 2006 : [recenzja], Przegląd Nauk Historycznych, 2008 / Tom 7 / Numer 1, s. 211 - 217
BIBTEX@Article{ authors = " Piotr Łukasz Grotowski, Maciej Kokoszko, Prokopisz z Cezarei", title = ""O budowlach", Prokopiusz z Cezarei, przełożył, wstępem, objaśnieniami i komentarzem opatrzył Piotr Łukasz Grotowski, Warszawa 2006 : [recenzja]", journal = "Przegląd Nauk Historycznych", issue = "2008 / Tom 7 / Numer 1", pages = "211 - 217" }
-
"Bunty i niepokoje w miastach wczesnego Bizancjum (IV wiek n.e.)", Paweł Filipczak, Łódź 2009 : [recenzja] Opublikowano w: Przegląd Nauk Historycznych 2011 / Tom 10 / Numer 1 / s. 221 - 2282011CZYSTY TEKST
Paweł Filipczak, Maciej Kokoszko, Mirosław J. Leszka, "Bunty i niepokoje w miastach wczesnego Bizancjum (IV wiek n.e.)", Paweł Filipczak, Łódź 2009 : [recenzja], Przegląd Nauk Historycznych, 2011 / Tom 10 / Numer 1, s. 221 - 228
BIBTEX@Article{ authors = " Paweł Filipczak, Maciej Kokoszko, Mirosław J. Leszka", title = ""Bunty i niepokoje w miastach wczesnego Bizancjum (IV wiek n.e.)", Paweł Filipczak, Łódź 2009 : [recenzja]", journal = "Przegląd Nauk Historycznych", issue = "2011 / Tom 10 / Numer 1", pages = "221 - 228" }
-
"On the observance of foods. De observatione ciborum", Anthimus, translated end edited by Mark Grant, 2nd edition, Totnes 2007 : [recenzja] Opublikowano w: Przegląd Nauk Historycznych 2009 / Tom 8 / Numer 2 / s. 245 - 2492009CZYSTY TEKST
Katarzyna Gibel, Mark Grant, Maciej Kokoszko, Anthimus, "On the observance of foods. De observatione ciborum", Anthimus, translated end edited by Mark Grant, 2nd edition, Totnes 2007 : [recenzja], Przegląd Nauk Historycznych, 2009 / Tom 8 / Numer 2, s. 245 - 249
BIBTEX@Article{ authors = " Katarzyna Gibel, Mark Grant, Maciej Kokoszko, Anthimus", title = ""On the observance of foods. De observatione ciborum", Anthimus, translated end edited by Mark Grant, 2nd edition, Totnes 2007 : [recenzja]", journal = "Przegląd Nauk Historycznych", issue = "2009 / Tom 8 / Numer 2", pages = "245 - 249" }
-
"On the observance of foods. De observatione ciborum", Anthimus, translated end edited by Mark Grant, 2nd edition, Totnes 2007 : [recenzja] Opublikowano w: Przegląd Nauk Historycznych 2009 / Tom 8 / Numer 2 / s. 245 - 2492009CZYSTY TEKST
Katarzyna Gobel, Mark Grant, Maciej Kokoszko, Anthimus, "On the observance of foods. De observatione ciborum", Anthimus, translated end edited by Mark Grant, 2nd edition, Totnes 2007 : [recenzja], Przegląd Nauk Historycznych, 2009 / Tom 8 / Numer 2, s. 245 - 249
BIBTEX@Article{ authors = " Katarzyna Gobel, Mark Grant, Maciej Kokoszko, Anthimus", title = ""On the observance of foods. De observatione ciborum", Anthimus, translated end edited by Mark Grant, 2nd edition, Totnes 2007 : [recenzja]", journal = "Przegląd Nauk Historycznych", issue = "2009 / Tom 8 / Numer 2", pages = "245 - 249" }
-
Cured Meats in Ancient and Byzantine Sources: Ham, Bacon and Tuccetum Opublikowano w: Studia Ceranea : journal of the Waldemar Ceran Research Centre for the History and Culture of the Mediterranean Area and South-East Europe 2014 / Tom 4 / s. 245 - 2592014CZYSTY TEKST
Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka, Cured Meats in Ancient and Byzantine Sources: Ham, Bacon and Tuccetum , Studia Ceranea : journal of the Waldemar Ceran Research Centre for the History and Culture of the Mediterranean Area and South-East Europe, 2014 / Tom 4, s. 245 - 259
BIBTEX@Article{ authors = " Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka", title = "Cured Meats in Ancient and Byzantine Sources: Ham, Bacon and Tuccetum ", journal = "Studia Ceranea : journal of the Waldemar Ceran Research Centre for the History and Culture of the Mediterranean Area and South-East Europe", issue = "2014 / Tom 4", pages = "245 - 259" }
-
Chleb nieodpowiedni dla chrześcijan : moralne zalecenia Klemensa Aleksandryjskiego w konfrontacji z naukowymi ustaleniami Galena Opublikowano w: Vox Patrum 2015 / Tom 64 / s. 249 - 2912015CZYSTY TEKST
Jolanta Dybała, Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka, Chleb nieodpowiedni dla chrześcijan : moralne zalecenia Klemensa Aleksandryjskiego w konfrontacji z naukowymi ustaleniami Galena , Vox Patrum, 2015 / Tom 64, s. 249 - 291
BIBTEX@Article{ authors = " Jolanta Dybała, Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka", title = "Chleb nieodpowiedni dla chrześcijan : moralne zalecenia Klemensa Aleksandryjskiego w konfrontacji z naukowymi ustaleniami Galena ", journal = "Vox Patrum", issue = "2015 / Tom 64", pages = "249 - 291" }
-
"Food in the Ancient World from A to Z", Andrew Dalby, London-New York 2003 : [recenzja] Opublikowano w: Przegląd Nauk Historycznych 2006 / Tom 5 / Numer 2 / s. 255 - 2592006CZYSTY TEKST
Andrew Dalby, Maciej Kokoszko, "Food in the Ancient World from A to Z", Andrew Dalby, London-New York 2003 : [recenzja], Przegląd Nauk Historycznych, 2006 / Tom 5 / Numer 2, s. 255 - 259
BIBTEX@Article{ authors = " Andrew Dalby, Maciej Kokoszko", title = ""Food in the Ancient World from A to Z", Andrew Dalby, London-New York 2003 : [recenzja]", journal = "Przegląd Nauk Historycznych", issue = "2006 / Tom 5 / Numer 2", pages = "255 - 259" }
-
"Cooking “Apicius”. Roman Recipes for Today", Sally Grainger, Totnes 2006 : [recenzja] Opublikowano w: Przegląd Nauk Historycznych 2009 / Tom 8 / Numer 2 / s. 256 - 2602009CZYSTY TEKST
Sally Grainger, Maciej Kokoszko, "Cooking “Apicius”. Roman Recipes for Today", Sally Grainger, Totnes 2006 : [recenzja], Przegląd Nauk Historycznych, 2009 / Tom 8 / Numer 2, s. 256 - 260
BIBTEX@Article{ authors = " Sally Grainger, Maciej Kokoszko", title = ""Cooking “Apicius”. Roman Recipes for Today", Sally Grainger, Totnes 2006 : [recenzja]", journal = "Przegląd Nauk Historycznych", issue = "2009 / Tom 8 / Numer 2", pages = "256 - 260" }
-
„Ab ovo ad γάλα. Jajka, mleko i produkty mleczne w medycynie i w sztuce kulinarnej (I–VIII)” = ‘Ab ovo ad γάλα. Eggs, Milk and Dairy Products in Medicine and Culinary Art (1st–7th c. A.D.’ ; „Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II–VII w.)”, część 3 = ‘Dietetics and the Culinary Art of Antiquity and Early Byzantium (2nd–7th c. A.D.)’, vol. III, Zofia Rzeźnicka, Maciej Kokoszko, Łódź 2016 : [recenzja] Opublikowano w: Studia Ceranea : journal of the Waldemar Ceran Research Centre for the History and Culture of the Mediterranean Area and South-East Europe 2017 / Tom 7 / s. 267 - 2712017CZYSTY TEKST
Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka, „Ab ovo ad γάλα. Jajka, mleko i produkty mleczne w medycynie i w sztuce kulinarnej (I–VIII)” = ‘Ab ovo ad γάλα. Eggs, Milk and Dairy Products in Medicine and Culinary Art (1st–7th c. A.D.’ ; „Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II–VII w.)”, część 3 = ‘Dietetics and the Culinary Art of Antiquity and Early Byzantium (2nd–7th c. A.D.)’, vol. III, Zofia Rzeźnicka, Maciej Kokoszko, Łódź 2016 : [recenzja] , Studia Ceranea : journal of the Waldemar Ceran Research Centre for the History and Culture of the Mediterranean Area and South-East Europe, 2017 / Tom 7, s. 267 - 271
BIBTEX@Article{ authors = " Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka", title = "„Ab ovo ad γάλα. Jajka, mleko i produkty mleczne w medycynie i w sztuce kulinarnej (I–VIII)” = ‘Ab ovo ad γάλα. Eggs, Milk and Dairy Products in Medicine and Culinary Art (1st–7th c. A.D.’ ; „Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II–VII w.)”, część 3 = ‘Dietetics and the Culinary Art of Antiquity and Early Byzantium (2nd–7th c. A.D.)’, vol. III, Zofia Rzeźnicka, Maciej Kokoszko, Łódź 2016 : [recenzja] ", journal = "Studia Ceranea : journal of the Waldemar Ceran Research Centre for the History and Culture of the Mediterranean Area and South-East Europe", issue = "2017 / Tom 7", pages = "267 - 271" }
-
"Symeon I Wielki a Bizancjum. Z dziejów stosunków buł- garsko-bizantyńskich w latach 893–927", Mirosław J. Leszka, Łódź 2013 : [recenzja] Opublikowano w: Przegląd Nauk Historycznych 2014 / Tom 13 / Numer 1 / s. 267 - 2722014CZYSTY TEKST
Maciej Kokoszko, Mirosław J. Leszka, "Symeon I Wielki a Bizancjum. Z dziejów stosunków buł- garsko-bizantyńskich w latach 893–927", Mirosław J. Leszka, Łódź 2013 : [recenzja], Przegląd Nauk Historycznych, 2014 / Tom 13 / Numer 1, s. 267 - 272
BIBTEX@Article{ authors = " Maciej Kokoszko, Mirosław J. Leszka", title = ""Symeon I Wielki a Bizancjum. Z dziejów stosunków buł- garsko-bizantyńskich w latach 893–927", Mirosław J. Leszka, Łódź 2013 : [recenzja]", journal = "Przegląd Nauk Historycznych", issue = "2014 / Tom 13 / Numer 1", pages = "267 - 272" }
-
Krótkie zapiski historyczne : Parastáseis sýntomoi chronikaí Opublikowano w: Acta Universitatis Lodziensis. Folia Historica 2011 / Tom 87 / s. 269 - 3082011CZYSTY TEKST
Paweł Filipczak, Maciej Kokoszko, Andrzej Kompa, Krótkie zapiski historyczne : Parastáseis sýntomoi chronikaí, Acta Universitatis Lodziensis. Folia Historica, 2011 / Tom 87, s. 269 - 308
BIBTEX@Article{ authors = " Paweł Filipczak, Maciej Kokoszko, Andrzej Kompa", title = "Krótkie zapiski historyczne : Parastáseis sýntomoi chronikaí", journal = "Acta Universitatis Lodziensis. Folia Historica", issue = "2011 / Tom 87", pages = "269 - 308" }
-
Dieta monastyczna w świetle nauki medycznej : Teodoret z Cyru i medycy o soczewicy Opublikowano w: Vox Patrum 2014 / Tom 62 / s. 297 - 3292014CZYSTY TEKST
Jolanta Dybała, Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka, Dieta monastyczna w świetle nauki medycznej : Teodoret z Cyru i medycy o soczewicy , Vox Patrum, 2014 / Tom 62, s. 297 - 329
BIBTEX@Article{ authors = " Jolanta Dybała, Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka", title = "Dieta monastyczna w świetle nauki medycznej : Teodoret z Cyru i medycy o soczewicy ", journal = "Vox Patrum", issue = "2014 / Tom 62", pages = "297 - 329" }
-
Medical Science of Milk Included in Celsus’ Treatise De medicina Opublikowano w: Studia Ceranea : journal of the Waldemar Ceran Research Centre for the History and Culture of the Mediterranean Area and South-East Europe 2016 / Tom 6 / s. 323 - 3532016CZYSTY TEKST
Jolanta Dybała, Maciej Kokoszko, Medical Science of Milk Included in Celsus’ Treatise De medicina, Studia Ceranea : journal of the Waldemar Ceran Research Centre for the History and Culture of the Mediterranean Area and South-East Europe, 2016 / Tom 6, s. 323 - 353
BIBTEX@Article{ authors = " Jolanta Dybała, Maciej Kokoszko", title = "Medical Science of Milk Included in Celsus’ Treatise De medicina", journal = "Studia Ceranea : journal of the Waldemar Ceran Research Centre for the History and Culture of the Mediterranean Area and South-East Europe", issue = "2016 / Tom 6", pages = "323 - 353" }
-
"Cesarzowe bizantyńskie 2 poł. V w. Kobiety a władza", Kamila Twardowska, Kraków 2006 : [recenzja] Opublikowano w: Przegląd Historyczny 2008 / Tom 99 / Numer 2 / s. 324 - 3292008CZYSTY TEKST
Maciej Kokoszko, Kamila Twardowska, "Cesarzowe bizantyńskie 2 poł. V w. Kobiety a władza", Kamila Twardowska, Kraków 2006 : [recenzja] , Przegląd Historyczny, 2008 / Tom 99 / Numer 2, s. 324 - 329
BIBTEX@Article{ authors = " Maciej Kokoszko, Kamila Twardowska", title = ""Cesarzowe bizantyńskie 2 poł. V w. Kobiety a władza", Kamila Twardowska, Kraków 2006 : [recenzja] ", journal = "Przegląd Historyczny", issue = "2008 / Tom 99 / Numer 2", pages = "324 - 329" }
-
Pisma Orybazjusza jako źródło informacji o pożywieniu ludzi w późnym Cesarstwie Rzymskim Opublikowano w: Vox Patrum 2013 / Tom 59 / s. 339 - 3572013CZYSTY TEKST
Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko, Pisma Orybazjusza jako źródło informacji o pożywieniu ludzi w późnym Cesarstwie Rzymskim , Vox Patrum, 2013 / Tom 59, s. 339 - 357
BIBTEX@Article{ authors = " Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko", title = "Pisma Orybazjusza jako źródło informacji o pożywieniu ludzi w późnym Cesarstwie Rzymskim ", journal = "Vox Patrum", issue = "2013 / Tom 59", pages = "339 - 357" }
-
"O budowlach", Prokopiusz z Cezarei, przełożył, wstępem, objaśnieniami i komentarzem opatrzył Piotr Ł. Grotowski, Warszwa 2006 : [recenzja] Opublikowano w: Przegląd Historyczny 2008 / Tom 99 / Numer 2 / s. 342 - 3432008CZYSTY TEKST
Piotr Ł. Grotowski, Maciej Kokoszko, Autor Nieznany, "O budowlach", Prokopiusz z Cezarei, przełożył, wstępem, objaśnieniami i komentarzem opatrzył Piotr Ł. Grotowski, Warszwa 2006 : [recenzja] , Przegląd Historyczny, 2008 / Tom 99 / Numer 2, s. 342 - 343
BIBTEX@Article{ authors = " Piotr Ł. Grotowski, Maciej Kokoszko, Autor Nieznany", title = ""O budowlach", Prokopiusz z Cezarei, przełożył, wstępem, objaśnieniami i komentarzem opatrzył Piotr Ł. Grotowski, Warszwa 2006 : [recenzja] ", journal = "Przegląd Historyczny", issue = "2008 / Tom 99 / Numer 2", pages = "342 - 343" }
-
Bread as Food and Medicament in Oribasius’ Writings Opublikowano w: Studia Ceranea : journal of the Waldemar Ceran Research Centre for the History and Culture of the Mediterranean Area and South-East Europe 2016 / Tom 6 / s. 355 - 3762016CZYSTY TEKST
Jolanta Dybała, Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko, Bread as Food and Medicament in Oribasius’ Writings, Studia Ceranea : journal of the Waldemar Ceran Research Centre for the History and Culture of the Mediterranean Area and South-East Europe, 2016 / Tom 6, s. 355 - 376
BIBTEX@Article{ authors = " Jolanta Dybała, Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko", title = "Bread as Food and Medicament in Oribasius’ Writings", journal = "Studia Ceranea : journal of the Waldemar Ceran Research Centre for the History and Culture of the Mediterranean Area and South-East Europe", issue = "2016 / Tom 6", pages = "355 - 376" }
-
Termin «kandaulos»/«kandylos» («κανδαυλοσ»/«κανδυλοσ») na podstawie "Λεχεων συναγωγη" Focjusza oraz "Commentari ad Homeri Iliadem" Eustacjusza z Tessaloniki Opublikowano w: Vox Patrum 2010 / Tom 55 / s. 361 - 3732010CZYSTY TEKST
Maciej Kokoszko, Termin «kandaulos»/«kandylos» («κανδαυλοσ»/«κανδυλοσ») na podstawie "Λεχεων συναγωγη" Focjusza oraz "Commentari ad Homeri Iliadem" Eustacjusza z Tessaloniki , Vox Patrum, 2010 / Tom 55, s. 361 - 373
BIBTEX@Article{ authors = " Maciej Kokoszko", title = "Termin «kandaulos»/«kandylos» («κανδαυλοσ»/«κανδυλοσ») na podstawie "Λεχεων συναγωγη" Focjusza oraz "Commentari ad Homeri Iliadem" Eustacjusza z Tessaloniki ", journal = "Vox Patrum", issue = "2010 / Tom 55", pages = "361 - 373" }
-
Kilka słów o wpływie chrześcijaństwa na obyczaje żywieniowe Opublikowano w: Przegląd Nauk Historycznych 2017 / Tom 16 / Numer 1 / s. 397 - 4182017CZYSTY TEKST
Béatrice Caseau, Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko, Kilka słów o wpływie chrześcijaństwa na obyczaje żywieniowe, Przegląd Nauk Historycznych, 2017 / Tom 16 / Numer 1, s. 397 - 418
BIBTEX@Article{ authors = " Béatrice Caseau, Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko", title = "Kilka słów o wpływie chrześcijaństwa na obyczaje żywieniowe", journal = "Przegląd Nauk Historycznych", issue = "2017 / Tom 16 / Numer 1", pages = "397 - 418" }
-
Proso w gastronomii antyku i wczesnego Bizancjum Opublikowano w: Vox Patrum 2013 / Tom 59 / s. 401 - 4192013CZYSTY TEKST
Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka, Proso w gastronomii antyku i wczesnego Bizancjum , Vox Patrum, 2013 / Tom 59, s. 401 - 419
BIBTEX@Article{ authors = " Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka", title = "Proso w gastronomii antyku i wczesnego Bizancjum ", journal = "Vox Patrum", issue = "2013 / Tom 59", pages = "401 - 419" }
-
"Ryby i ich znaczenie w życiu codziennym ludzi późnego antyku i wczesnego Bizancjum (III-VII w.)", Maciej Kokoszko, Łódź 2005 : [recenzja] Opublikowano w: Quaestiones Medii Aevi Novae 2008 / Tom 13 / s. 4122008CZYSTY TEKST
Marek Derwich, Maciej Kokoszko, "Ryby i ich znaczenie w życiu codziennym ludzi późnego antyku i wczesnego Bizancjum (III-VII w.)", Maciej Kokoszko, Łódź 2005 : [recenzja] , Quaestiones Medii Aevi Novae, 2008 / Tom 13, s. 412
BIBTEX@Article{ authors = " Marek Derwich, Maciej Kokoszko", title = ""Ryby i ich znaczenie w życiu codziennym ludzi późnego antyku i wczesnego Bizancjum (III-VII w.)", Maciej Kokoszko, Łódź 2005 : [recenzja] ", journal = "Quaestiones Medii Aevi Novae", issue = "2008 / Tom 13", pages = "412" }
-
Owies w greckich traktatach medycznych starożytności i Bizancjum (V w. prz. Chr. - XI w. po Chr.) Opublikowano w: Vox Patrum 2013 / Tom 59 / s. 421 - 4472013CZYSTY TEKST
Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka, Owies w greckich traktatach medycznych starożytności i Bizancjum (V w. prz. Chr. - XI w. po Chr.), Vox Patrum, 2013 / Tom 59, s. 421 - 447
BIBTEX@Article{ authors = " Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka", title = "Owies w greckich traktatach medycznych starożytności i Bizancjum (V w. prz. Chr. - XI w. po Chr.)", journal = "Vox Patrum", issue = "2013 / Tom 59", pages = "421 - 447" }
-
Aromaty kuchni antyku oraz wczesnego Bizancjum w teorii medycznej i praktyce kulinarnej Opublikowano w: Przegląd Historyczny 2011 / Tom 102 / Numer 4 / s. 535 - 5652011CZYSTY TEKST
Maciej Kokoszko, Aromaty kuchni antyku oraz wczesnego Bizancjum w teorii medycznej i praktyce kulinarnej, Przegląd Historyczny, 2011 / Tom 102 / Numer 4, s. 535 - 565
BIBTEX@Article{ authors = " Maciej Kokoszko", title = "Aromaty kuchni antyku oraz wczesnego Bizancjum w teorii medycznej i praktyce kulinarnej", journal = "Przegląd Historyczny", issue = "2011 / Tom 102 / Numer 4", pages = "535 - 565" }
-
"Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.)", cz. 1, Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka, Łódź 2014 : [recenzja] Opublikowano w: Vox Patrum 2017 / Tom 68 / s. 615 - 6332017CZYSTY TEKST
Krzysztof Jagusiak, Piotr Kochanek, Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka, "Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.)", cz. 1, Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka, Łódź 2014 : [recenzja] , Vox Patrum, 2017 / Tom 68, s. 615 - 633
BIBTEX@Article{ authors = " Krzysztof Jagusiak, Piotr Kochanek, Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka", title = ""Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.)", cz. 1, Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka, Łódź 2014 : [recenzja] ", journal = "Vox Patrum", issue = "2017 / Tom 68", pages = "615 - 633" }
-
Wine and Myrrh as Medicaments or a Commentary on Some Aspects of Ancient and Byzantine Mediterranean Society Opublikowano w: Studia Ceranea : journal of the Waldemar Ceran Research Centre for the History and Culture of the Mediterranean Area and South-East Europe 2019 / Tom 9 / s. 615 - 6552019CZYSTY TEKST
Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka, Wine and Myrrh as Medicaments or a Commentary on Some Aspects of Ancient and Byzantine Mediterranean Society , Studia Ceranea : journal of the Waldemar Ceran Research Centre for the History and Culture of the Mediterranean Area and South-East Europe, 2019 / Tom 9, s. 615 - 655
BIBTEX@Article{ authors = " Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka", title = "Wine and Myrrh as Medicaments or a Commentary on Some Aspects of Ancient and Byzantine Mediterranean Society ", journal = "Studia Ceranea : journal of the Waldemar Ceran Research Centre for the History and Culture of the Mediterranean Area and South-East Europe", issue = "2019 / Tom 9", pages = "615 - 655" }
-
"Food in the ancient world", Joan P. Alcock, Westport 2006 : [recenzja] Opublikowano w: Przegląd Historyczny 2009 / Tom 100 / Numer 3 / s. 646 - 6472009CZYSTY TEKST
Joan P. Alcock, Maciej Kokoszko, "Food in the ancient world", Joan P. Alcock, Westport 2006 : [recenzja] , Przegląd Historyczny, 2009 / Tom 100 / Numer 3, s. 646 - 647
BIBTEX@Article{ authors = " Joan P. Alcock, Maciej Kokoszko", title = ""Food in the ancient world", Joan P. Alcock, Westport 2006 : [recenzja] ", journal = "Przegląd Historyczny", issue = "2009 / Tom 100 / Numer 3", pages = "646 - 647" }
-
"Apicius. A critical edition with an introduction and an English translation of the Latin recipe text Apicius", wyd. Christopher Grocock, Sally Grainger, Totnes 2006 : [recenzja] Opublikowano w: Przegląd Historyczny 2009 / Tom 100 / Numer 3 / s. 647 - 6482009CZYSTY TEKST
Sally Grainger, Christopher Grocock, Maciej Kokoszko, "Apicius. A critical edition with an introduction and an English translation of the Latin recipe text Apicius", wyd. Christopher Grocock, Sally Grainger, Totnes 2006 : [recenzja] , Przegląd Historyczny, 2009 / Tom 100 / Numer 3, s. 647 - 648
BIBTEX@Article{ authors = " Sally Grainger, Christopher Grocock, Maciej Kokoszko", title = ""Apicius. A critical edition with an introduction and an English translation of the Latin recipe text Apicius", wyd. Christopher Grocock, Sally Grainger, Totnes 2006 : [recenzja] ", journal = "Przegląd Historyczny", issue = "2009 / Tom 100 / Numer 3", pages = "647 - 648" }
-
"Eat, drink and be merry (Luke 12:19). Food and wine in Byzantium. In honour of Professor A. A. M. Bryer", red. L. Brubaker, K. Linardou, Aldershot 2007 : [recenzja] Opublikowano w: Przegląd Historyczny 2009 / Tom 100 / Numer 3 / s. 650 - 6522009CZYSTY TEKST
Leslie Brubaker, Maciej Kokoszko, Kallirroe Linardou, "Eat, drink and be merry (Luke 12:19). Food and wine in Byzantium. In honour of Professor A. A. M. Bryer", red. L. Brubaker, K. Linardou, Aldershot 2007 : [recenzja] , Przegląd Historyczny, 2009 / Tom 100 / Numer 3, s. 650 - 652
BIBTEX@Article{ authors = " Leslie Brubaker, Maciej Kokoszko, Kallirroe Linardou", title = ""Eat, drink and be merry (Luke 12:19). Food and wine in Byzantium. In honour of Professor A. A. M. Bryer", red. L. Brubaker, K. Linardou, Aldershot 2007 : [recenzja] ", journal = "Przegląd Historyczny", issue = "2009 / Tom 100 / Numer 3", pages = "650 - 652" }
-
"Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.)", cz. 2, red. Maciej Kokoszko, Łódź 2014 : [recenzja] Opublikowano w: Vox Patrum 2018 / Tom 70 / s. 659 - 6852018CZYSTY TEKST
Piotr Kochanek, Maciej Kokoszko, "Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.)", cz. 2, red. Maciej Kokoszko, Łódź 2014 : [recenzja] , Vox Patrum, 2018 / Tom 70, s. 659 - 685
BIBTEX@Article{ authors = " Piotr Kochanek, Maciej Kokoszko", title = ""Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.)", cz. 2, red. Maciej Kokoszko, Łódź 2014 : [recenzja] ", journal = "Vox Patrum", issue = "2018 / Tom 70", pages = "659 - 685" }
-
"Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.)", cz. 3, red. Maciej Kokoszko, Łódź 2016 : [recenzja] Opublikowano w: Vox Patrum 2018 / Tom 70 / s. 695 - 7092018CZYSTY TEKST
Piotr Kochanek, Maciej Kokoszko, "Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.)", cz. 3, red. Maciej Kokoszko, Łódź 2016 : [recenzja] , Vox Patrum, 2018 / Tom 70, s. 695 - 709
BIBTEX@Article{ authors = " Piotr Kochanek, Maciej Kokoszko", title = ""Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.)", cz. 3, red. Maciej Kokoszko, Łódź 2016 : [recenzja] ", journal = "Vox Patrum", issue = "2018 / Tom 70", pages = "695 - 709" }