Zofia Rzeźnicka
17 articles in 6 journals
-
Dietetyka w De re coquinaria Published in: Przegląd Nauk Historycznych 2011 / Tom 10 / Numer 2 / p. 5 - 252011Plain Text
Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka, Dietetyka w De re coquinaria , Przegląd Nauk Historycznych, 2011 / Tom 10 / Numer 2, s. 5 - 25
BIBTEX@Article{ authors = "Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka", title = "Dietetyka w De re coquinaria ", journal = "Przegląd Nauk Historycznych", issue = "2011 / Tom 10 / Numer 2", pages = "5 - 25" }
-
Wino, ciemierzyca i mirra albo o lekarzach i ich pacjentach : analiza fragmentu V księgi "De materia medica" Dioskurydesa Published in: Przegląd Nauk Historycznych 2019 / Tom 18 / Numer 2 / p. 5 - 372019Plain Text
Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka, Wino, ciemierzyca i mirra albo o lekarzach i ich pacjentach : analiza fragmentu V księgi "De materia medica" Dioskurydesa , Przegląd Nauk Historycznych, 2019 / Tom 18 / Numer 2, s. 5 - 37
BIBTEX@Article{ authors = "Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka", title = "Wino, ciemierzyca i mirra albo o lekarzach i ich pacjentach : analiza fragmentu V księgi "De materia medica" Dioskurydesa ", journal = "Przegląd Nauk Historycznych", issue = "2019 / Tom 18 / Numer 2", pages = "5 - 37" }
-
Ryż jako pokarm i medykamenyt w antycznej i bizantyńskej literaturze medycznej Published in: Przegląd Nauk Historycznych 2013 / Tom 12 / Numer 1 / p. 5 - 382013Plain Text
Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka, Ryż jako pokarm i medykamenyt w antycznej i bizantyńskej literaturze medycznej, Przegląd Nauk Historycznych, 2013 / Tom 12 / Numer 1, s. 5 - 38
BIBTEX@Article{ authors = "Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka", title = "Ryż jako pokarm i medykamenyt w antycznej i bizantyńskej literaturze medycznej", journal = "Przegląd Nauk Historycznych", issue = "2013 / Tom 12 / Numer 1", pages = "5 - 38" }
-
Morskie rarytasy: opinie wybranych antycznych i bizantyńskich autorów o rybach z rodzaju thunnus Published in: Piotrkowskie Zeszyty Historyczne 2012 / Tom 13 / p. 11 - 252012Plain Text
Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka, Morskie rarytasy: opinie wybranych antycznych i bizantyńskich autorów o rybach z rodzaju thunnus, Piotrkowskie Zeszyty Historyczne, 2012 / Tom 13, s. 11 - 25
BIBTEX@Article{ authors = "Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka", title = "Morskie rarytasy: opinie wybranych antycznych i bizantyńskich autorów o rybach z rodzaju thunnus", journal = "Piotrkowskie Zeszyty Historyczne", issue = "2012 / Tom 13", pages = "11 - 25" }
-
Delicacies from the Sea : a selection of Data on the Genus Thunnus from Medical and other Sources Published in: Fasciculi Archaeologiae Historicae 2011 / Tom 24 / p. 33 - 382011Plain Text
Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka, Delicacies from the Sea : a selection of Data on the Genus Thunnus from Medical and other Sources , Fasciculi Archaeologiae Historicae, 2011 / Tom 24, s. 33 - 38
BIBTEX@Article{ authors = "Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka", title = "Delicacies from the Sea : a selection of Data on the Genus Thunnus from Medical and other Sources ", journal = "Fasciculi Archaeologiae Historicae", issue = "2011 / Tom 24", pages = "33 - 38" }
-
Rice as a Foodstuff in Ancient and Byzantine Materia Medica Published in: Studia Ceranea : journal of the Waldemar Ceran Research Centre for the History and Culture of the Mediterranean Area and South-East Europe 2013 / Tom 3 / p. 47 - 682013Plain Text
Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka, Rice as a Foodstuff in Ancient and Byzantine Materia Medica, Studia Ceranea : journal of the Waldemar Ceran Research Centre for the History and Culture of the Mediterranean Area and South-East Europe, 2013 / Tom 3, s. 47 - 68
BIBTEX@Article{ authors = "Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka", title = "Rice as a Foodstuff in Ancient and Byzantine Materia Medica", journal = "Studia Ceranea : journal of the Waldemar Ceran Research Centre for the History and Culture of the Mediterranean Area and South-East Europe", issue = "2013 / Tom 3", pages = "47 - 68" }
-
Common and Foxtail Millet in Dietetics, Culinary Art and Therapeutics Procedures of the Antiquity and Early Byzantium Published in: Łódzkie Studia Etnograficzne 2015 / Tom 54 / p. 71 - 1042015Plain Text
Maciej Kokoszko, Krzysztof Kokoszko, Zofia Rzeźnicka, Common and Foxtail Millet in Dietetics, Culinary Art and Therapeutics Procedures of the Antiquity and Early Byzantium , Łódzkie Studia Etnograficzne, 2015 / Tom 54, s. 71 - 104
BIBTEX@Article{ authors = "Maciej Kokoszko, Krzysztof Kokoszko, Zofia Rzeźnicka", title = "Common and Foxtail Millet in Dietetics, Culinary Art and Therapeutics Procedures of the Antiquity and Early Byzantium ", journal = "Łódzkie Studia Etnograficzne", issue = "2015 / Tom 54", pages = "71 - 104" }
-
Health and Culinary Art in Antiquity and Early Byzantium in the Light of "De re coquinaria" Published in: Studia Ceranea : journal of the Waldemar Ceran Research Centre for the History and Culture of the Mediterranean Area and South-East Europe 2012 / Tom 2 / p. 145 - 1642012Plain Text
Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka, Health and Culinary Art in Antiquity and Early Byzantium in the Light of "De re coquinaria", Studia Ceranea : journal of the Waldemar Ceran Research Centre for the History and Culture of the Mediterranean Area and South-East Europe, 2012 / Tom 2, s. 145 - 164
BIBTEX@Article{ authors = "Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka", title = "Health and Culinary Art in Antiquity and Early Byzantium in the Light of "De re coquinaria"", journal = "Studia Ceranea : journal of the Waldemar Ceran Research Centre for the History and Culture of the Mediterranean Area and South-East Europe", issue = "2012 / Tom 2", pages = "145 - 164" }
-
Cured Meats in Ancient and Byzantine Sources: Ham, Bacon and Tuccetum Published in: Studia Ceranea : journal of the Waldemar Ceran Research Centre for the History and Culture of the Mediterranean Area and South-East Europe 2014 / Tom 4 / p. 245 - 2592014Plain Text
Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka, Cured Meats in Ancient and Byzantine Sources: Ham, Bacon and Tuccetum , Studia Ceranea : journal of the Waldemar Ceran Research Centre for the History and Culture of the Mediterranean Area and South-East Europe, 2014 / Tom 4, s. 245 - 259
BIBTEX@Article{ authors = "Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka", title = "Cured Meats in Ancient and Byzantine Sources: Ham, Bacon and Tuccetum ", journal = "Studia Ceranea : journal of the Waldemar Ceran Research Centre for the History and Culture of the Mediterranean Area and South-East Europe", issue = "2014 / Tom 4", pages = "245 - 259" }
-
Chleb nieodpowiedni dla chrześcijan : moralne zalecenia Klemensa Aleksandryjskiego w konfrontacji z naukowymi ustaleniami Galena Published in: Vox Patrum 2015 / Tom 64 / p. 249 - 2912015Plain Text
Jolanta Dybała, Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka, Chleb nieodpowiedni dla chrześcijan : moralne zalecenia Klemensa Aleksandryjskiego w konfrontacji z naukowymi ustaleniami Galena , Vox Patrum, 2015 / Tom 64, s. 249 - 291
BIBTEX@Article{ authors = "Jolanta Dybała, Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka", title = "Chleb nieodpowiedni dla chrześcijan : moralne zalecenia Klemensa Aleksandryjskiego w konfrontacji z naukowymi ustaleniami Galena ", journal = "Vox Patrum", issue = "2015 / Tom 64", pages = "249 - 291" }
-
„Ab ovo ad γάλα. Jajka, mleko i produkty mleczne w medycynie i w sztuce kulinarnej (I–VIII)” = ‘Ab ovo ad γάλα. Eggs, Milk and Dairy Products in Medicine and Culinary Art (1st–7th c. A.D.’ ; „Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II–VII w.)”, część 3 = ‘Dietetics and the Culinary Art of Antiquity and Early Byzantium (2nd–7th c. A.D.)’, vol. III, Zofia Rzeźnicka, Maciej Kokoszko, Łódź 2016 : [recenzja] Published in: Studia Ceranea : journal of the Waldemar Ceran Research Centre for the History and Culture of the Mediterranean Area and South-East Europe 2017 / Tom 7 / p. 267 - 2712017Plain Text
Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka, „Ab ovo ad γάλα. Jajka, mleko i produkty mleczne w medycynie i w sztuce kulinarnej (I–VIII)” = ‘Ab ovo ad γάλα. Eggs, Milk and Dairy Products in Medicine and Culinary Art (1st–7th c. A.D.’ ; „Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II–VII w.)”, część 3 = ‘Dietetics and the Culinary Art of Antiquity and Early Byzantium (2nd–7th c. A.D.)’, vol. III, Zofia Rzeźnicka, Maciej Kokoszko, Łódź 2016 : [recenzja] , Studia Ceranea : journal of the Waldemar Ceran Research Centre for the History and Culture of the Mediterranean Area and South-East Europe, 2017 / Tom 7, s. 267 - 271
BIBTEX@Article{ authors = "Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka", title = "„Ab ovo ad γάλα. Jajka, mleko i produkty mleczne w medycynie i w sztuce kulinarnej (I–VIII)” = ‘Ab ovo ad γάλα. Eggs, Milk and Dairy Products in Medicine and Culinary Art (1st–7th c. A.D.’ ; „Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II–VII w.)”, część 3 = ‘Dietetics and the Culinary Art of Antiquity and Early Byzantium (2nd–7th c. A.D.)’, vol. III, Zofia Rzeźnicka, Maciej Kokoszko, Łódź 2016 : [recenzja] ", journal = "Studia Ceranea : journal of the Waldemar Ceran Research Centre for the History and Culture of the Mediterranean Area and South-East Europe", issue = "2017 / Tom 7", pages = "267 - 271" }
-
Dieta monastyczna w świetle nauki medycznej : Teodoret z Cyru i medycy o soczewicy Published in: Vox Patrum 2014 / Tom 62 / p. 297 - 3292014Plain Text
Jolanta Dybała, Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka, Dieta monastyczna w świetle nauki medycznej : Teodoret z Cyru i medycy o soczewicy , Vox Patrum, 2014 / Tom 62, s. 297 - 329
BIBTEX@Article{ authors = "Jolanta Dybała, Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka", title = "Dieta monastyczna w świetle nauki medycznej : Teodoret z Cyru i medycy o soczewicy ", journal = "Vox Patrum", issue = "2014 / Tom 62", pages = "297 - 329" }
-
Proso w gastronomii antyku i wczesnego Bizancjum Published in: Vox Patrum 2013 / Tom 59 / p. 401 - 4192013Plain Text
Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka, Proso w gastronomii antyku i wczesnego Bizancjum , Vox Patrum, 2013 / Tom 59, s. 401 - 419
BIBTEX@Article{ authors = "Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka", title = "Proso w gastronomii antyku i wczesnego Bizancjum ", journal = "Vox Patrum", issue = "2013 / Tom 59", pages = "401 - 419" }
-
Owies w greckich traktatach medycznych starożytności i Bizancjum (V w. prz. Chr. - XI w. po Chr.) Published in: Vox Patrum 2013 / Tom 59 / p. 421 - 4472013Plain Text
Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka, Owies w greckich traktatach medycznych starożytności i Bizancjum (V w. prz. Chr. - XI w. po Chr.), Vox Patrum, 2013 / Tom 59, s. 421 - 447
BIBTEX@Article{ authors = "Krzysztof Jagusiak, Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka", title = "Owies w greckich traktatach medycznych starożytności i Bizancjum (V w. prz. Chr. - XI w. po Chr.)", journal = "Vox Patrum", issue = "2013 / Tom 59", pages = "421 - 447" }
-
"Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.)", cz. 1, Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka, Łódź 2014 : [recenzja] Published in: Vox Patrum 2017 / Tom 68 / p. 615 - 6332017Plain Text
Krzysztof Jagusiak, Piotr Kochanek, Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka, "Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.)", cz. 1, Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka, Łódź 2014 : [recenzja] , Vox Patrum, 2017 / Tom 68, s. 615 - 633
BIBTEX@Article{ authors = "Krzysztof Jagusiak, Piotr Kochanek, Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka", title = ""Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.)", cz. 1, Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka, Łódź 2014 : [recenzja] ", journal = "Vox Patrum", issue = "2017 / Tom 68", pages = "615 - 633" }
-
Wine and Myrrh as Medicaments or a Commentary on Some Aspects of Ancient and Byzantine Mediterranean Society Published in: Studia Ceranea : journal of the Waldemar Ceran Research Centre for the History and Culture of the Mediterranean Area and South-East Europe 2019 / Tom 9 / p. 615 - 6552019Plain Text
Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka, Wine and Myrrh as Medicaments or a Commentary on Some Aspects of Ancient and Byzantine Mediterranean Society , Studia Ceranea : journal of the Waldemar Ceran Research Centre for the History and Culture of the Mediterranean Area and South-East Europe, 2019 / Tom 9, s. 615 - 655
BIBTEX@Article{ authors = "Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka", title = "Wine and Myrrh as Medicaments or a Commentary on Some Aspects of Ancient and Byzantine Mediterranean Society ", journal = "Studia Ceranea : journal of the Waldemar Ceran Research Centre for the History and Culture of the Mediterranean Area and South-East Europe", issue = "2019 / Tom 9", pages = "615 - 655" }
-
Kim jest Romajos? (Łódź, "Ceraneum", 25-26 IV 2014) Published in: Vox Patrum 2014 / Tom 61 / p. 674 - 6762014Plain Text
Zofia Rzeźnicka, Kim jest Romajos? (Łódź, "Ceraneum", 25-26 IV 2014), Vox Patrum, 2014 / Tom 61, s. 674 - 676
BIBTEX@Article{ authors = "Zofia Rzeźnicka", title = "Kim jest Romajos? (Łódź, "Ceraneum", 25-26 IV 2014)", journal = "Vox Patrum", issue = "2014 / Tom 61", pages = "674 - 676" }