-
CZYSTY TEKST
Aleksandra Kleśta-Nawrocka, Kitowicz, Burnett i Wielądko : trzy obrazy kuchni polskiej XVIII wieku, Przegląd Historyczny, 2011 / Tom 102 / Numer 4, s. 819 - 838
BIBTEX@Article{ authors = " Aleksandra Kleśta-Nawrocka", title = "Kitowicz, Burnett i Wielądko : trzy obrazy kuchni polskiej XVIII wieku", journal = "Przegląd Historyczny", issue = "2011 / Tom 102 / Numer 4", pages = "819 - 838" }
-
CZYSTY TEKST
Rastislava Stolična, Jacek Adamczyk, Tradycje kulinarnej kultury Słowacji, Przegląd Historyczny, 2011 / Tom 102 / Numer 4, s. 567 - 576
BIBTEX@Article{ authors = " Rastislava Stolična, Jacek Adamczyk", title = "Tradycje kulinarnej kultury Słowacji", journal = "Przegląd Historyczny", issue = "2011 / Tom 102 / Numer 4", pages = "567 - 576" }
-
Jeszcze posiłek czy juz obżarstwo? : kluniacko-cysterski dwugłos o jedzeniu i piciu w klasztorachs. 577 - 589CZYSTY TEKST
Michał Tomasz Gronowski, Jeszcze posiłek czy juz obżarstwo? : kluniacko-cysterski dwugłos o jedzeniu i piciu w klasztorach, Przegląd Historyczny, 2011 / Tom 102 / Numer 4, s. 577 - 589
BIBTEX@Article{ authors = " Michał Tomasz Gronowski", title = "Jeszcze posiłek czy juz obżarstwo? : kluniacko-cysterski dwugłos o jedzeniu i piciu w klasztorach", journal = "Przegląd Historyczny", issue = "2011 / Tom 102 / Numer 4", pages = "577 - 589" }
-
"Tatarskie ziele w cukrze czyli staropolskie słodycze", Jarosław Dumanowski, Warszawa 2010 : [recenzja]s. 869 - 870CZYSTY TEKST
Anna Kalinowska, Jarosław Dumanowski, "Tatarskie ziele w cukrze czyli staropolskie słodycze", Jarosław Dumanowski, Warszawa 2010 : [recenzja], Przegląd Historyczny, 2011 / Tom 102 / Numer 4, s. 869 - 870
BIBTEX@Article{ authors = " Anna Kalinowska, Jarosław Dumanowski", title = ""Tatarskie ziele w cukrze czyli staropolskie słodycze", Jarosław Dumanowski, Warszawa 2010 : [recenzja]", journal = "Przegląd Historyczny", issue = "2011 / Tom 102 / Numer 4", pages = "869 - 870" }
-
De l'auberge au traiteur : la restauration commerciale dans l'Europe moderne (XVIe-XIXe siècles)s. 661 - 674CZYSTY TEKST
Philippe Meyzie, De l'auberge au traiteur : la restauration commerciale dans l'Europe moderne (XVIe-XIXe siècles), Przegląd Historyczny, 2011 / Tom 102 / Numer 4, s. 661 - 674
BIBTEX@Article{ authors = " Philippe Meyzie", title = "De l'auberge au traiteur : la restauration commerciale dans l'Europe moderne (XVIe-XIXe siècles)", journal = "Przegląd Historyczny", issue = "2011 / Tom 102 / Numer 4", pages = "661 - 674" }
-
"Dutch Herring. An environmental history, c. 1600-1860", Bo Poulsen, Amsterdam 2008 : [recenzja]s. 855 - 857CZYSTY TEKST
Andrzej Kałaska, Bo Poulsen, "Dutch Herring. An environmental history, c. 1600-1860", Bo Poulsen, Amsterdam 2008 : [recenzja], Przegląd Historyczny, 2011 / Tom 102 / Numer 4, s. 855 - 857
BIBTEX@Article{ authors = " Andrzej Kałaska, Bo Poulsen", title = ""Dutch Herring. An environmental history, c. 1600-1860", Bo Poulsen, Amsterdam 2008 : [recenzja]", journal = "Przegląd Historyczny", issue = "2011 / Tom 102 / Numer 4", pages = "855 - 857" }
-
"Sekrety kuchmistrzowskie Stanisława Czernieckiego. Przepisy z najstarszej polskiej książki kucharskiej z 1682 roku", Jarosław Dumanowski, Andrzej Pawlas, Jerzy Poznański, Warszawa 2010 : [recenzja]s. 864 - 866CZYSTY TEKST
Anna Kalinowska, Jarosław Dumanowski, Andrzej Pawlas, Jerzy Poznański, "Sekrety kuchmistrzowskie Stanisława Czernieckiego. Przepisy z najstarszej polskiej książki kucharskiej z 1682 roku", Jarosław Dumanowski, Andrzej Pawlas, Jerzy Poznański, Warszawa 2010 : [recenzja], Przegląd Historyczny, 2011 / Tom 102 / Numer 4, s. 864 - 866
BIBTEX@Article{ authors = " Anna Kalinowska, Jarosław Dumanowski, Andrzej Pawlas, Jerzy Poznański", title = ""Sekrety kuchmistrzowskie Stanisława Czernieckiego. Przepisy z najstarszej polskiej książki kucharskiej z 1682 roku", Jarosław Dumanowski, Andrzej Pawlas, Jerzy Poznański, Warszawa 2010 : [recenzja]", journal = "Przegląd Historyczny", issue = "2011 / Tom 102 / Numer 4", pages = "864 - 866" }
-
Zmagania historyka z reklamą : artykuły spożywcze w ogłoszeniach reklamowych początku XX wiekus. 839 - 854CZYSTY TEKST
Agnieszka Janiak-Jasińska, Zmagania historyka z reklamą : artykuły spożywcze w ogłoszeniach reklamowych początku XX wieku, Przegląd Historyczny, 2011 / Tom 102 / Numer 4, s. 839 - 854
BIBTEX@Article{ authors = " Agnieszka Janiak-Jasińska", title = "Zmagania historyka z reklamą : artykuły spożywcze w ogłoszeniach reklamowych początku XX wieku", journal = "Przegląd Historyczny", issue = "2011 / Tom 102 / Numer 4", pages = "839 - 854" }
-
"Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów i innych słodkości, a także przyrządzania wszelakich potraw, pieczenia chleba i inne sekreta gospodarskie i kuchenne", oprac. Jarosław Dumanowski, Rafał Jankowski, Warszawa 2010 : [recenzja]s. 867 - 869CZYSTY TEKST
Anna Kalinowska, Jarosław Dumanowski, Rafał Jankowski, "Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów i innych słodkości, a także przyrządzania wszelakich potraw, pieczenia chleba i inne sekreta gospodarskie i kuchenne", oprac. Jarosław Dumanowski, Rafał Jankowski, Warszawa 2010 : [recenzja], Przegląd Historyczny, 2011 / Tom 102 / Numer 4, s. 867 - 869
BIBTEX@Article{ authors = " Anna Kalinowska, Jarosław Dumanowski, Rafał Jankowski", title = ""Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów i innych słodkości, a także przyrządzania wszelakich potraw, pieczenia chleba i inne sekreta gospodarskie i kuchenne", oprac. Jarosław Dumanowski, Rafał Jankowski, Warszawa 2010 : [recenzja]", journal = "Przegląd Historyczny", issue = "2011 / Tom 102 / Numer 4", pages = "867 - 869" }
-
Kuchnia plebana : zwyczajna i nadzwyczajna konsumpcja na parafii św. Jakuba w Nysie (1505-1508)s. 609 - 635CZYSTY TEKST
Ewa Wółkiewicz, Kuchnia plebana : zwyczajna i nadzwyczajna konsumpcja na parafii św. Jakuba w Nysie (1505-1508), Przegląd Historyczny, 2011 / Tom 102 / Numer 4, s. 609 - 635
BIBTEX@Article{ authors = " Ewa Wółkiewicz", title = "Kuchnia plebana : zwyczajna i nadzwyczajna konsumpcja na parafii św. Jakuba w Nysie (1505-1508)", journal = "Przegląd Historyczny", issue = "2011 / Tom 102 / Numer 4", pages = "609 - 635" }
-
"Compendium ferculorum albo zebranie potraw", Stanisław Czerniecki ; oprac. Jarosław Dumanowski, Magdalena Spychaj ; przedm. Stanisław Lubomirski, Warszawa 2010 : [recenzja]s. 862 - 864CZYSTY TEKST
Anna Kalinowska, Stanisław Czerniecki, Jarosław Dumanowski, Magdalena Spychaj, Stanisław Lubomirski, "Compendium ferculorum albo zebranie potraw", Stanisław Czerniecki ; oprac. Jarosław Dumanowski, Magdalena Spychaj ; przedm. Stanisław Lubomirski, Warszawa 2010 : [recenzja], Przegląd Historyczny, 2011 / Tom 102 / Numer 4, s. 862 - 864
BIBTEX@Article{ authors = " Anna Kalinowska, Stanisław Czerniecki, Jarosław Dumanowski, Magdalena Spychaj, Stanisław Lubomirski", title = ""Compendium ferculorum albo zebranie potraw", Stanisław Czerniecki ; oprac. Jarosław Dumanowski, Magdalena Spychaj ; przedm. Stanisław Lubomirski, Warszawa 2010 : [recenzja]", journal = "Przegląd Historyczny", issue = "2011 / Tom 102 / Numer 4", pages = "862 - 864" }
-
"O pokarmach, smakach i utraconych znaczeniach. Historia kultury sub speciae culinaria", Katarzyna Łeńska-Bąk, Opole 2010 : [recenzja]s. 858 - 862CZYSTY TEKST
Małgorzata Karpińska, Katarzyna Łeńska-Bąk, "O pokarmach, smakach i utraconych znaczeniach. Historia kultury sub speciae culinaria", Katarzyna Łeńska-Bąk, Opole 2010 : [recenzja], Przegląd Historyczny, 2011 / Tom 102 / Numer 4, s. 858 - 862
BIBTEX@Article{ authors = " Małgorzata Karpińska, Katarzyna Łeńska-Bąk", title = ""O pokarmach, smakach i utraconych znaczeniach. Historia kultury sub speciae culinaria", Katarzyna Łeńska-Bąk, Opole 2010 : [recenzja]", journal = "Przegląd Historyczny", issue = "2011 / Tom 102 / Numer 4", pages = "858 - 862" }
-
CZYSTY TEKST
Dorota Lewandowska, Od węgrzyna do szampana : wino, smak i wyróżnienie w Polsce XVII-XVIII w., Przegląd Historyczny, 2011 / Tom 102 / Numer 4, s. 697 - 714
BIBTEX@Article{ authors = " Dorota Lewandowska", title = "Od węgrzyna do szampana : wino, smak i wyróżnienie w Polsce XVII-XVIII w.", journal = "Przegląd Historyczny", issue = "2011 / Tom 102 / Numer 4", pages = "697 - 714" }
-
CZYSTY TEKST
Małgorzata Karpińska, "Kapustnik" versus ostrygi : kulinarne tęsknoty emigrantów polistopadowych, Przegląd Historyczny, 2011 / Tom 102 / Numer 4, s. 715 - 732
BIBTEX@Article{ authors = " Małgorzata Karpińska", title = ""Kapustnik" versus ostrygi : kulinarne tęsknoty emigrantów polistopadowych", journal = "Przegląd Historyczny", issue = "2011 / Tom 102 / Numer 4", pages = "715 - 732" }
-
CZYSTY TEKST
Tomasz Flasiński, Głód w Bengalu w 1943 r. - czy Amaryta Sen miał rację? / Tomasz Flasiński., Przegląd Historyczny, 2011 / Tom 102 / Numer 4, s. 771 - 803
BIBTEX@Article{ authors = " Tomasz Flasiński", title = "Głód w Bengalu w 1943 r. - czy Amaryta Sen miał rację? / Tomasz Flasiński.", journal = "Przegląd Historyczny", issue = "2011 / Tom 102 / Numer 4", pages = "771 - 803" }
-
CZYSTY TEKST
Magdalena Spychaj, "Spis o krmích" z XV wieku : u źródeł czeskiej literatury kulinarnej, Przegląd Historyczny, 2011 / Tom 102 / Numer 4, s. 591 - 607
BIBTEX@Article{ authors = " Magdalena Spychaj", title = ""Spis o krmích" z XV wieku : u źródeł czeskiej literatury kulinarnej", journal = "Przegląd Historyczny", issue = "2011 / Tom 102 / Numer 4", pages = "591 - 607" }
-
Liście i inne zielone części dziko rosnących roślin w pożywieniu mieszkańców ziem polskich na podstawie ankiet Józefa Rostafińskiego (XIX w.) i Józefa Gajka (XX w.)s. 733 - 770CZYSTY TEKST
Łukasz Łuczaj, Piotr Köhler, Liście i inne zielone części dziko rosnących roślin w pożywieniu mieszkańców ziem polskich na podstawie ankiet Józefa Rostafińskiego (XIX w.) i Józefa Gajka (XX w.), Przegląd Historyczny, 2011 / Tom 102 / Numer 4, s. 733 - 770
BIBTEX@Article{ authors = " Łukasz Łuczaj, Piotr Köhler", title = "Liście i inne zielone części dziko rosnących roślin w pożywieniu mieszkańców ziem polskich na podstawie ankiet Józefa Rostafińskiego (XIX w.) i Józefa Gajka (XX w.)", journal = "Przegląd Historyczny", issue = "2011 / Tom 102 / Numer 4", pages = "733 - 770" }
-
Kulinarna selekcja, czyli o tym, jak świnka morska nie trafiła do światowego menu / Janusz Z. Wołoszyn.s. 637 - 659CZYSTY TEKST
Janusz Z. Wołoszyn, Kulinarna selekcja, czyli o tym, jak świnka morska nie trafiła do światowego menu / Janusz Z. Wołoszyn., Przegląd Historyczny, 2011 / Tom 102 / Numer 4, s. 637 - 659
BIBTEX@Article{ authors = " Janusz Z. Wołoszyn", title = "Kulinarna selekcja, czyli o tym, jak świnka morska nie trafiła do światowego menu / Janusz Z. Wołoszyn.", journal = "Przegląd Historyczny", issue = "2011 / Tom 102 / Numer 4", pages = "637 - 659" }
-
Od wikingów do państwa dobrobytu : refleksje wokół kultury kulinarnej krajów nordyckichs. 805 - 817CZYSTY TEKST
Grażyna Szelągowska, Od wikingów do państwa dobrobytu : refleksje wokół kultury kulinarnej krajów nordyckich, Przegląd Historyczny, 2011 / Tom 102 / Numer 4, s. 805 - 817
BIBTEX@Article{ authors = " Grażyna Szelągowska", title = "Od wikingów do państwa dobrobytu : refleksje wokół kultury kulinarnej krajów nordyckich", journal = "Przegląd Historyczny", issue = "2011 / Tom 102 / Numer 4", pages = "805 - 817" }
-
"Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów..." : nowe źródło do dziejów kuchni staropolskiejs. 675 - 696CZYSTY TEKST
Jarosław Dumanowski, "Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów..." : nowe źródło do dziejów kuchni staropolskiej, Przegląd Historyczny, 2011 / Tom 102 / Numer 4, s. 675 - 696
BIBTEX@Article{ authors = " Jarosław Dumanowski", title = ""Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów..." : nowe źródło do dziejów kuchni staropolskiej", journal = "Przegląd Historyczny", issue = "2011 / Tom 102 / Numer 4", pages = "675 - 696" }
-
Aromaty kuchni antyku oraz wczesnego Bizancjum w teorii medycznej i praktyce kulinarnejs. 535 - 565CZYSTY TEKST
Maciej Kokoszko, Aromaty kuchni antyku oraz wczesnego Bizancjum w teorii medycznej i praktyce kulinarnej, Przegląd Historyczny, 2011 / Tom 102 / Numer 4, s. 535 - 565
BIBTEX@Article{ authors = " Maciej Kokoszko", title = "Aromaty kuchni antyku oraz wczesnego Bizancjum w teorii medycznej i praktyce kulinarnej", journal = "Przegląd Historyczny", issue = "2011 / Tom 102 / Numer 4", pages = "535 - 565" }