Aromaty kuchni antyku oraz wczesnego Bizancjum w teorii medycznej i praktyce kulinarnej
|
Maciej Kokoszko
| s. 535-565
|
|
|
Tradycje kulinarnej kultury Słowacji
|
Rastislava Stolična
Jacek Adamczyk (tłum.)
| s. 567-576
|
|
|
Jeszcze posiłek czy juz obżarstwo? : kluniacko-cysterski dwugłos o jedzeniu i piciu w klasztorach
|
Michał Tomasz Gronowski
| s. 577-589
|
|
|
"Spis o krmích" z XV wieku : u źródeł czeskiej literatury kulinarnej
|
Magdalena Spychaj
| s. 591-607
|
|
|
Kuchnia plebana : zwyczajna i nadzwyczajna konsumpcja na parafii św. Jakuba w Nysie (1505-1508)
|
Ewa Wółkiewicz
| s. 609-635
|
|
|
Kulinarna selekcja, czyli o tym, jak świnka morska nie trafiła do światowego menu
|
Janusz Z. Wołoszyn
| s. 637-659
|
|
|
De l'auberge au traiteur : la restauration commerciale dans l'Europe moderne (XVIe-XIXe siècles)
|
Philippe Meyzie
| s. 661-674
|
|
|
"Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów..." : nowe źródło do dziejów kuchni staropolskiej
|
Jarosław Dumanowski
| s. 675-696
|
|
|
Od węgrzyna do szampana : wino, smak i wyróżnienie w Polsce XVII-XVIII w.
|
Dorota Lewandowska
| s. 697-714
|
|
|
"Kapustnik" versus ostrygi : kulinarne tęsknoty emigrantów polistopadowych
|
Małgorzata Karpińska
| s. 715-732
|
|
|
Liście i inne zielone części dziko rosnących roślin w pożywieniu mieszkańców ziem polskich na podstawie ankiet Józefa Rostafińskiego (XIX w.) i Józefa Gajka (XX w.)
|
Piotr Köhler
Łukasz Łuczaj
| s. 733-770
|
|
|
Głód w Bengalu w 1943 r. - czy Amaryta Sen miał rację?
|
Tomasz Flasiński
| s. 771-803
|
|
|
Od wikingów do państwa dobrobytu : refleksje wokół kultury kulinarnej krajów nordyckich
|
Grażyna Szelągowska
| s. 805-817
|
|
|
Kitowicz, Burnett i Wielądko : trzy obrazy kuchni polskiej XVIII wieku
|
Aleksandra Kleśta-Nawrocka
| s. 819-838
|
|
|
Zmagania historyka z reklamą : artykuły spożywcze w ogłoszeniach reklamowych początku XX wieku
|
Agnieszka Janiak-Jasińska
| s. 839-854
|
|
|
"Dutch Herring. An environmental history, c. 1600-1860", Bo Poulsen, Amsterdam 2008 : [recenzja]
|
Andrzej Kałaska
Bo Poulsen (aut. dzieła rec.)
| s. 855-857
|
|
|
"O pokarmach, smakach i utraconych znaczeniach. Historia kultury sub speciae culinaria", Katarzyna Łeńska-Bąk, Opole 2010 : [recenzja]
|
Małgorzata Karpińska
Katarzyna Łeńska-Bąk (aut. dzieła rec.)
| s. 858-862
|
|
|
"Compendium ferculorum albo zebranie potraw", Stanisław Czerniecki ; oprac. Jarosław Dumanowski, Magdalena Spychaj ; przedm. Stanisław Lubomirski, Warszawa 2010 : [recenzja]
|
Anna Kalinowska
Stanisław Czerniecki (aut. dzieła rec.)
Jarosław Dumanowski (aut. dzieła rec.)
Stanisław Lubomirski (aut. dzieła rec.)
Magdalena Spychaj (aut. dzieła rec.)
| s. 862-864
|
|
|
"Sekrety kuchmistrzowskie Stanisława Czernieckiego. Przepisy z najstarszej polskiej książki kucharskiej z 1682 roku", Jarosław Dumanowski, Andrzej Pawlas, Jerzy Poznański, Warszawa 2010 : [recenzja]
|
Anna Kalinowska
Jarosław Dumanowski (aut. dzieła rec.)
Andrzej Pawlas (aut. dzieła rec.)
Jerzy Poznański (aut. dzieła rec.)
| s. 864-866
|
|
|
"Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów i innych słodkości, a także przyrządzania wszelakich potraw, pieczenia chleba i inne sekreta gospodarskie i kuchenne", oprac. Jarosław Dumanowski, Rafał Jankowski, Warszawa 2010 : [recenzja]
|
Anna Kalinowska
Jarosław Dumanowski (aut. dzieła rec.)
Rafał Jankowski (aut. dzieła rec.)
| s. 867-869
|
|
|
"Tatarskie ziele w cukrze czyli staropolskie słodycze", Jarosław Dumanowski, Warszawa 2010 : [recenzja]
|
Anna Kalinowska
Jarosław Dumanowski (aut. dzieła rec.)
| s. 869-870
|
|
|