Tytuł Przegląd Historyczny
ISSN 0033-2186
Wydawca Wydawnictwo DiG
Inne tytuły
Udostępnij
Liczba artykułów w woluminie: 21
Przegląd Historyczny
2011, Tom 102, Numer 4

Dostępne tomy

Tytuł artykułu    Autorzy Strony Czynności
Aromaty kuchni antyku oraz wczesnego Bizancjum w teorii medycznej i praktyce kulinarnej Maciej Kokoszko s. 535-565
Tradycje kulinarnej kultury Słowacji Rastislava Stolična Jacek Adamczyk (tłum.) s. 567-576
Jeszcze posiłek czy juz obżarstwo? : kluniacko-cysterski dwugłos o jedzeniu i piciu w klasztorach Michał Tomasz Gronowski s. 577-589
"Spis o krmích" z XV wieku : u źródeł czeskiej literatury kulinarnej Magdalena Spychaj s. 591-607
Kuchnia plebana : zwyczajna i nadzwyczajna konsumpcja na parafii św. Jakuba w Nysie (1505-1508) Ewa Wółkiewicz s. 609-635
Kulinarna selekcja, czyli o tym, jak świnka morska nie trafiła do światowego menu Janusz Z. Wołoszyn s. 637-659
De l'auberge au traiteur : la restauration commerciale dans l'Europe moderne (XVIe-XIXe siècles) Philippe Meyzie s. 661-674
"Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów..." : nowe źródło do dziejów kuchni staropolskiej Jarosław Dumanowski s. 675-696
Od węgrzyna do szampana : wino, smak i wyróżnienie w Polsce XVII-XVIII w. Dorota Lewandowska s. 697-714
"Kapustnik" versus ostrygi : kulinarne tęsknoty emigrantów polistopadowych Małgorzata Karpińska s. 715-732
Liście i inne zielone części dziko rosnących roślin w pożywieniu mieszkańców ziem polskich na podstawie ankiet Józefa Rostafińskiego (XIX w.) i Józefa Gajka (XX w.) Piotr Köhler Łukasz Łuczaj s. 733-770
Głód w Bengalu w 1943 r. - czy Amaryta Sen miał rację? Tomasz Flasiński s. 771-803
Od wikingów do państwa dobrobytu : refleksje wokół kultury kulinarnej krajów nordyckich Grażyna Szelągowska s. 805-817
Kitowicz, Burnett i Wielądko : trzy obrazy kuchni polskiej XVIII wieku Aleksandra Kleśta-Nawrocka s. 819-838
Zmagania historyka z reklamą : artykuły spożywcze w ogłoszeniach reklamowych początku XX wieku Agnieszka Janiak-Jasińska s. 839-854
"Dutch Herring. An environmental history, c. 1600-1860", Bo Poulsen, Amsterdam 2008 : [recenzja] Andrzej Kałaska Bo Poulsen (aut. dzieła rec.) s. 855-857
"O pokarmach, smakach i utraconych znaczeniach. Historia kultury sub speciae culinaria", Katarzyna Łeńska-Bąk, Opole 2010 : [recenzja] Małgorzata Karpińska Katarzyna Łeńska-Bąk (aut. dzieła rec.) s. 858-862
"Compendium ferculorum albo zebranie potraw", Stanisław Czerniecki ; oprac. Jarosław Dumanowski, Magdalena Spychaj ; przedm. Stanisław Lubomirski, Warszawa 2010 : [recenzja] Anna Kalinowska Stanisław Czerniecki (aut. dzieła rec.) Jarosław Dumanowski (aut. dzieła rec.) Stanisław Lubomirski (aut. dzieła rec.) Magdalena Spychaj (aut. dzieła rec.) s. 862-864
"Sekrety kuchmistrzowskie Stanisława Czernieckiego. Przepisy z najstarszej polskiej książki kucharskiej z 1682 roku", Jarosław Dumanowski, Andrzej Pawlas, Jerzy Poznański, Warszawa 2010 : [recenzja] Anna Kalinowska Jarosław Dumanowski (aut. dzieła rec.) Andrzej Pawlas (aut. dzieła rec.) Jerzy Poznański (aut. dzieła rec.) s. 864-866
"Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów i innych słodkości, a także przyrządzania wszelakich potraw, pieczenia chleba i inne sekreta gospodarskie i kuchenne", oprac. Jarosław Dumanowski, Rafał Jankowski, Warszawa 2010 : [recenzja] Anna Kalinowska Jarosław Dumanowski (aut. dzieła rec.) Rafał Jankowski (aut. dzieła rec.) s. 867-869
"Tatarskie ziele w cukrze czyli staropolskie słodycze", Jarosław Dumanowski, Warszawa 2010 : [recenzja] Anna Kalinowska Jarosław Dumanowski (aut. dzieła rec.) s. 869-870